Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση ΔΕΠΑ με Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον αγωγό EastMed

  

Επαφή με στελέχη της εταιρείας ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην Τρίπολη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την διέλευση του αγωγού EastMed, από τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο αγωγός, αναμένεται να διέλθει απ’ τους δήμους Ευρώτα, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει

χαρακτηριστεί από το 2013, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης – και τον Μάιο του 2020, ως έργο εθνικής σημασίας για την Ελλάδα – ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 50%, από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ο αγωγός – που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία – θα έχει μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων, περισσότερα από 1.400, είναι υποθαλάσσια, με τα περίπου 840 χιλιόμετρα, στα ελληνικά ύδατα.

Στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τον χερσαίο αγωγό και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη, οι οποίες υποστηρίζουν τη νότια και τη βόρεια γραμμή, όπως και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο.

Μπορεί να διακριθεί σε δύο βασικές ενότητες, στο χερσαίο τμήμα, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από τα στοιχεία του έργου, στην ηπειρωτική Ελλάδα (και το υποθαλάσσιο τμήμα του Πατραϊκού Κόλπου) και τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην ελληνική επικράτεια, πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και την νοτιοανατολική Πελοπόννησο, στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χιλιόμετρα την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για να φτάσει στην Ιταλία, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού “Ποσειδών”, μήκους περίπου 210 χιλιομέτρων.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του εν λόγω έργου, όσον αφορά στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.