Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ & Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΡΗΣ

 https://moriasnews.gr/wp-content/uploads/2021/01/geraris.jpg

Τοποθέτηση και πρόταση που στάλθηκε στο Δημοτικο Συμβουλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Χρίστο Γεραρή :
 
Προς
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Νικόλαο Λάσκο
 
Αγια Παρασκευη 13-12-2022
 
Επιστρέφοντας χθες από Λουξεμβούργο ενημερώθηκα από τον αδελφό μου οτι αύριο Τετάρτη συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα μεταφοράς της προτομής του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή από το Δερβένι στα Μαύρα Λιθάρια.
Η νέα θέση φαίνεται ότι προτείνεται προς ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων αγωνιστών κατά των υπολειμμάτων της στρατιάς Δράμαλη μετά την ήττα στα Δερβενάκια.
Η πρωτοβουλία του Δήμου για την ανέγερση μνημείου στο συγκεκριμένο χώρο είναι κατ’ αρχήν απολύτως ορθή και αναγκαία. Πρόκειται πράγματι για μεγάλη ελληνική νίκη δεδομένου ότι από τη δύναμη των 3.500 Τούρκων στρατιωτών
διεσώθηκαν μόνο 1.000 που επιβιβάστηκαν σε πλοία.
Η μάχη διεξήχθη στην Ακράτα και στα Μαύρα Λιθάρια τον Ιανουάριο του 1823.
Σε χώρο έξω από την Ακράτα έχει ήδη τοποθετηθεί μαρμάρινη αναμνηστική στήλη, η οποία όμως δεν μνημονεύει τη μάχη στα Μαύρα Λιθάρια και τη συμμετοχή των Ευρωστινίων αγωνιστών. Έτσι είναι και για τον λόγο αυτό αναγκαία η ανέγερση μνημείου στα Μαύρα Λιθάρια με την ορθή περιγραφή της πολεμικής επιχείρησης.
Η μεταφορά όμως της προτομής στα Μαύρα Λιθάρια δεν προσφέρεται για την ανάδειξη της ομώνυμης μάχης για τους εξής κυρίως λόγους:
α. Της ανέγερσης του μνημείου πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη, η οποία θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η απλή τοποθέτηση μιας χάλκινης προτομής ασύνδετης με τη μαρμάρινη πλάκα, που πρέπει να περιγράφει τη μάχη και να αναγράφει τα ονόματα των αγωνιστών, αλλά και χωρίς μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, δεν συνιστά μνημείο αλλά πρόχειρη κατασκευή.
β. Ο χορηγός δύο προτομών θείος και νονός μου Γεράσιμος Γεραρής ζήτησε από τις τότε κοινοτικές αρχές την τοποθέτησή τους αντιστοίχως στο Δερβένι και στη Ζάχολη. Η επιθυμία έγινε σεβαστή και η ανάκληση των σχετικών αποφάσεων θα συνιστούσε αγνώμονα ενέργεια προς τον δωρητή.
γ. Ο κίνδυνος κλοπής της προτομής, από πρόσωπα που αφαιρούν χάλκινα ανικείμενα προς κερδοσκοπία, είναι πολύ πιθανός με την τοποθέτηση αυτής σε οικισμό με ολιγάριθμους μόνιμους κατοίκους.
Εν όψει των ανωτέρω, φρονώ ότι πρέπει να αποφευχθεί η λήψη οποιασδήποτε απόφασης μετακίνησης της προτομής και, αντιθέτως, να αποφασισθεί η ανέγερση του κατάλληλου μνημείου κατόπιν προηγούμενης μελέτης ειδικού. Την ίδια γνώμη έχουν και όλοι οι λοιποί συγγενείς του δωρητή.
Στον βαθμό που ο Δήμος δεν διαθέτει σχετική πίστωση, είναι δυνατή η χρηματοδότηση με τη σύσταση τυπικής ή άτυπης ερανικής επιτροπής. Θα μπορούσα να αναλάβω την προεδρία της επιτροπής.
 
Με εκτίμηση
Χρίστος Γ. Γεραρής
Επίτιμος Πρόεδρος
Συμβουλίου της Επικρατείας
 
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κ. Βλάσιο Τσιώτο Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Καραβά
Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Ηλία Ανδρικόπουλο, Θεοφάνη Μπρακούλια, Σπύρο Καραβά, Επαμεινώνδα Κατσούλα
Πρόεδρο Κοινότητας Δερβενίου κ. Ιωάννη Ροδόπουλο. 

Α.Γ.