Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Αργεντινή – Κροατία: Βγαίνει ο πρώτος φιναλίστ του Μουντιάλ 2022

LIVE: Αργεντινή - Κροατία (γκολ, score, highlights) 

Το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς σήμερα Τρίτη (13/12) στις 21:00 , στο «Lusail Stadium»  διεξάγεται ο πρώτος ημιτελικόςγια ένα «εισιτήριο» στον μεγάλο τελικό του τουρνουά στις 18/12  . Μέσι ή Μόντριτς θα δώσουν την τελευταία τους… παράσταση στη διοργάνωση.

Η Αργεντινή κόπιασε πολύ, αλλά τελικά κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκλείοντας την Ολλανδία, στη

διαδικασία των πέναλτι. Ο Λιονέλ Μέσι θέλει να γράψει… Ιστορία στα γήπεδα του Κατάρ και να σηκώσει την μοναδική κούπα που «ξεφεύγει» από τα χέρια του εδώ και τόσα χρόνια, στο δικό του «last dance» στην «αλμπισελέστε». Τον τίτλο που μπορεί να τον φέρει -έστω και στα μάτια των νεότερων- στο ίδιο «σκαλί» με τον θρυλικό, Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η Αργεντινή θέλει να προκριθεί στον 6ο της τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο και να σηκώσει την κούπα για 3η φορά. Η τελευταία φορά που τα κατάφερε ήταν το 1986, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να… ανεβαίνει στον κορυφή του κόσμου, στο «Στάδιο Αζτέκα». 

Απ’ την άλλη, έχουμε μια ομάδα που έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η Κροατία προέρχεται από πρόκριση -τόσο στους «16» όσο και στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022- που πήρε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι.

Η σκληροτράχηλη «χρβάτσκα» κατάφερε να «λυγίσει» στα πέναλτι τόσο την Ιαπωνία, όσο και την Βραζιλία (σ.σ. ήταν εκ των φαβορί της διοργάνωσης). Η Κροατία έχει βγάλει σημάδια κούρασης, αλλά η αξία των παικτών της είναι τέτοια, που αναγκάζει κάθε αντίπαλο να το σκεφτεί πολλές φορές, πριν την υποτιμήσει.

Να θυμίσουμε ότι και στο -προηγούμενο- Μουντιάλ της Ρωσίας, η «χρβάτσκα» είχε δυο προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι (απέκλεισε στους «16» την Δανία και στους «8» την οικοδέσποινα), ενώ στον ημιτελικό είχε επικρατήσει της Αγγλίας στην παράταση και με ανατροπή.

Ο Λούκα Μόντριτς ετοιμάζεται να… κρεμάσει τη φανέλα του στην Κροατία και θέλει να κάνει κάτι σπουδαίο. Να φέρει για δεύτερο σερί Μουντιάλ την ομάδα στον τελικό, αλλά και να σηκώσει για πρώτη φορά το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Μόνο η Βραζιλία (2 φορές), η Αργεντινή, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δυτική Γερμανία έχουν καταφέρει να φτάσουν σε δυο σερί Παγκόσμια Κύπελλα, στον τελικό τους (το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η Γαλλία, που παίζει στον έτερο ημιτελικό στο Κατάρ, κόντρα στο Μαρόκο).

Άξιο αναφοράς, η «σελεσάο» και η Δυτική Γερμανία είναι οι μοναδικές εθνικές που έχουν παρουσία σε τρεις σερί τελικούς, με την Βραζιλία να έχει όμως δυο κατακτήσεις σε αυτό το διάστημα (1994 και 2002) και τους Ευρωπαίους μόνο μια (ηττήθηκαν στους τελικούς του 1982 και 1986 και το… σήκωσαν στο «Ολίμπικο» κόντρα στην Αργεντινή το 1990).

Κροατία και Αργεντινή έχουν μικρό… κοινό παρελθόν. Οι δυο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές, έχοντας από δυο νίκες και πετυχαίνοντας πολλά γκολ (υπάρχει μόνο ένα 1-0). Η πιο πρόσφατη τους «μονομαχία» έγινε στο τελευταίο Μουντιάλ (2018) στη φάση των ομίλων. Η «χρβάτσκα» είχε επικρατήσει με 3-0, ενώ η «αλμπισελέστε» είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο γκρουπ, κάνοντας τη μοναδική της νίκη στη συγκεκριμένη φάση, την τελευταία αγωνιστική (η πορεία της στο τουρνουά σταμάτησε στους «16», χάνοντας από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία).

Πιθανή ενδεκάδα Αργεντινής (4-3-3): Μαρτίνεζ – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο – ΜακΆλιστερ, Ντε Πολ, Φερνάντεζ – Μέσι, Ντι Μαρία, Άλβαρεζ.

Πιθανή ενδεκάδα Κροατίας (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Κράμαριτς, Πέτκοβιτς, Πέρισιτς.

Να αναφέρουμε ότι οι ηττημένες των δυο ημιτελικών θα παίξουν για την 3η θέση στον μικρό τελικό του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου (17:00).

Τον ημιτελικό Αργεντινή – Κροατία θα «σφυρίξει» ο Ιταλός διαιτητής, Ντανιέλε Ορσάτο. Ο 47χρονος ρέφερι είναι υποψήφιος και για τον τελικό της διοργάνωσης. Ακόμα, διηύθυνε και το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης μεταξύ Κατάρ και Εκουαδόρ αλλά και το Αργεντινή -Μεξικό.