Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Kοινή συνέντευξη στον ΟΟΣΑ! Τσίπρας: Enough is enough με τη λιτότητα - Δεν νιώθω πως έχω θηλιά στο λαιμό - Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το χρηματοδοτικό κενό - Αιχμές κατά του ΔΝΤ

Τσίπρας: Δεν νιώθω πως έχω θηλιά στο λαιμό - Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το χρηματοδοτικό κενό - Αιχμές κατά του ΔΝΤ
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία από το Παρίσι όπου ο πρώτος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι υφεσιακού χαρακτήρα και θα ξαναλάβουν θετικό και κοινωνικό πρόσημο, με χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων.



Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όπως είπε η νέα κυβέρνηση δεν είναι εξαρτώμενη από το παρελθόν και τους ολιγάρχες του πλούτου, ενώ αντίθετα στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια το ΔΝΤ επέβαλε μέτρα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χαθεί το 25% των εισοδημάτων, ενώ τώρα θα έρθει ο ΟΟΣΑ που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

O κ. Γκουρία απέφυγε να απαντήσει για τη διαφορά του ρόλου του ΟΟΣΑ και του ρόλου που είχε μέχρι τώρα το ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε στόχος είναι να εργαστούν για την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της νέας κυβέρνησης.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που συζήτησε με τον ΟΟΣΑ δεν έχουν επιβληθεί από κανέναν, αλλά απλά ζητούν τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του οργανισμού. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, από την τρόικα υπήρξαν εκβιασμοί, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν θα δοθούν οι δόσεις. Όμως, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρχε κανένας εκβιασμός από την τρόικα πως εάν δεν καταργηθούν με νόμο τα καρτέλ και τα μονοπώλεια, δεν θα ληφθούν οι δόσεις. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, enough is enough με τη λιτότητα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σχολίασε πως η χώρα βρίσκεται σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και πως οι διαδικασίες έχουν μπει σε ράγες. Δήλωσε πως δεν αισθάνεται πως έχει καμία θηλιά στο λαιμό, ενώ επεσήμανε πως και οι εταίροι θα καταλάβουν πως θα αφήσουν πίσω τους συγκρούσεις και κινδύνους. Μάλιστα, επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, οι κ.κ. Τσίπρας και Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στα αγγλικά με θέμα "Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει".

Το βράδυ αναμένεται ο κ. Τσίπρας να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ εν συνεχεία θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός, πάντως θα συναντηθεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο.