Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έφοδο» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη - Στο φουλ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έφοδο» στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη  Στο φουλ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ 

Μετά το υπουργείο Οικονομικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει την Τρίτη στο υπουργείο υγείας συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα υπουργεία και δείχνοντας στην πράξη ότι τη στόχευση της νέας κυβέρνησής του. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας Υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπική δέσμευση για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προβλέπει προσλήψεις και δραστική ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας αλλά και σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη και την ψυχική υγεία.  

Πέντε άξονες

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. βασίζεται σε πέντε άξονες: Ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με 10.000 νέους εργαζόμενους, εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες, ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχουν, επίσης, στόχοι για βελτίωση της πρόσβασης του ΕΚΑΒ, με πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από τη κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027, ενώ τίθενται και νέοι στόχοι για τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Σε ό,τι αφορά τους καπνιστές προτείνεται η ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και ο στόχος που τίθεται προβλέπει τη μείωσή τους από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027.

Επίσης προβλέπεται επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας και υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Επισκέψεις

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη ξεκινήσει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ συνομιλώντας με περισσότερους από 120 διοικητές Νοσοκομείων και διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μέσω τηλεδιάσκεψης, χρησιμοποίησε αυστηρό ύφος λέγοντας: «Οποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί να μας το πει από τώρα». Το στίγμα της πολιτικής του έδωσε εξάλλου αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα στην τελετή παράδοσης και παραλαβής.

«Πολλά και κρίσιμα παραμένουν ανεπίλυτα που ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Και αυτοί που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις υπηρεσίες και τη συνδρομή του κοινωνικού κράτους, έχουν αναμονές. Η κοινωνική συνοχή και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί για εμάς υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας μιας λαϊκής και δίκαιης πολιτικής», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Η κάλυψη των κενών του ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές αποτελεί, επίσης, μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, ενώ σε πρώτη φάση απαιτείται η υγειονομική θωράκιση των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών που φιλοξενούν μεγάλο όγκο επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συνομιλιάς τους, Μητσοτάκης και Πιερρακάκης μίλησαν για το κυβερνητικό σχέδιο αναβάθμισης του τομέα της Παιδείας και τους τρόπους που αυτό θα υλοποιηθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, λίγο πριν από τις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογραμμίζει την ανάγκη για καθημερινές παρεμβάσεις με στόχο τη σφυρηλάτηση μιας «καλύτερης, σύγχρονης εκδοχής της Ελλάδας».

«Για πάνω από μία δεκαετία, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις, το βασικό δίδαγμα των οποίων είναι η ανάγκη προσαρμογής σε μια νέα -κάθε φορά- πραγματικότητα. Εχοντας περάσει το κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, καλούμαστε να μεταβολίσουμε αυτό το δίδαγμα σε καθημερινή διαδικασία εξέλιξης, αναβάθμισης και προόδου. Πρέπει να κάνουμε πολλά για τα παιδιά μας. Και, ταυτόχρονα, οφείλουμε στις μεγαλύτερες γενιές να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για να παραμείνουν ενεργές και παραγωγικές. Για τον λόγο αυτόν, αντιλαμβανόμαστε την Παιδεία ως εξ ορισμού διά βίου. Και με αυτόν τον στόχο θα κινηθούμε στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με γνώμονα την καλύτερη σύγχρονη εκδοχή της Ελλάδας», αναφέρει δίνοντας ειδικό βάρος στα άμεσα αντανακλαστικά σε προσαρμογές αλλά και σε μια μακρόπνοη επένδυση στη διά βίου μάθηση.

Επίσης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, και οι υφυπουργοί, Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου, οι οποίοι μετέβησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκτός από τα θέματα που αφορούν στις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και ενημέρωση από τον κ. Γεωργιάδη για τα δύο περιστατικά με εργαζομένους στη Ρόδο και την Κρήτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη επίσης ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Διονύσης Χατζηδάκης, με τον αναπληρωτή, Μένιο Κορομηλά, για προγραμματισμένη σύσκεψη με τον Παύλο Μαρινάκη εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.