Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η… μοναξιά του Κάμερον και η είσοδος της Νότιας Ευρώπης στην προεδρία του Eurogroup

DE GUINDOS ATRIBUYE EL REPUNTE DE LA PRIMA DE RIESGO A LAS "DUDAS" SOBRE EUROPA
Το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη αναμένεται να βγάλει δύο σημαντικές ειδήσεις. Την… απομόνωση του Ντέιβιντ Κάμερον στο θέμα του προέδρου της Κομισιόν, αλλά και την ανάθεση της προεδρίας του Eurogroup σε έναν εκπρόσωπο της… ταλαιπωρημένης Νότιας Ευρώπης, τον Ισπανό Λούις ντε Γκουίντος, στη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παρά την πεισματική άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο προεδρεύων της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα δώσει τελικά το χρίσμα στον πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κι αυτό επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες όλων των σημαντικών ευρωπαίων ηγετών.
Στο συμβούλιο κορυφής ο Κάμερον θα μείνει μόνος με τις αντιρρήσεις του, καθώς η Σουηδία δήλωσε διατεθειμένη να στηρίξει την υποψηφιότητα Γιούνκερ και η Μ. Βρετανία δεν διαθέτει ως όπλο το βέτο, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο εξής με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Το περίεργο είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προτιμά την απομόνωση, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν μόνο με την εσωτερική πολιτική και την μεγάλη νίκη του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ. Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προαναγγέλλουν από μέρες τη διπλωματική ήττα του Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής, τον οποίο χαρακτηρίζουν ταπεινωμένο, περιθωριοποιημένο και με έλλειψη καθαρής ματιάς και δεν βρίσκουν πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς για να αναρωτηθούν πώς θα ξαναεμφανιστεί και πάλι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα είναι η αλλαγή φρουράς στην προεδρία του Eurogroup.
Για το διάδοχο του Γερούν Ντάιζελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup υπάρχει ομοφωνία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα die Welt και συγκλίνουσες πληροφορίες από την ΕΕ, οι 28 έχουν συμφωνήσει στο Λούις ντε Γκουίντος, υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, έναν εκπρόσωπο της νότιας Ευρώπης.
Ασφαλώς, υπάρχει η ελπίδα πως μία τέτοια αλλαγή μπορεί να αλλάξει σε ένα βαθμό τα δεδομένα και να παίξει ένα ρόλο ευνοϊκό για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα επιτήρησης, όπως η Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την πλήρωση των άλλων αξιωμάτων στα κοινοτικά όργανα ο Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να αναλαμβάνει την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το αξίωμα του προεδρεύοντος στην ΕΕ ακούγεται όλο και πιο δυνατά το όνομα ης Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρκσι εγείρει αξιώσεις για το αξίωμα του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.