Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη τύπου "ΕΡΕΥΝΑ Ε.ΜΕ.ΝΟ. – ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 140 ΑΡΚΑΔΕΣ"http://emeno.gr/wp-content/themes/emeno/images/logo.png 
Συνέντευξη τύπου στις 12:30 μ.μ. στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραχωρήσει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, και η ερευνήτρια - ιατρός κα Σωτηρία Κασκαφέτου υπεύθυνη σχετικά με την εκπόνηση της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μία έρευνα υγείας που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των Ιατρικών Σχολών υπό τον συντονισμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία έχει ως σκοπό να μελετήσει τα χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.


Οι προβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζηάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευση στο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και C και της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό σχετικά με θέματα πρόληψης και ελέγχου.
Η εκπαιδευμένη ερευνήτρια και ιατρός κα Κασκαφέτου Σωτηρία θα επισκεφθεί ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αρκαδίας (Τρίπολη, Γορτυνία, Μεγαλόπολη και Κυνουρία). Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της μελέτης www.emeno.gr. και στους ακόλουθους συνδέσμους