Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων


ellhnikes-shmaiesΛέμε πως οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής. Σωστό.

Όμως αυτό που προέχει, είναι οι πολιτικοί, που ψηφίστηκαν για να ορίσουν το μέλλον μας, να εξάγουν δημιουργικά συμπεράσματα και όχι απλά να δικαιολογούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Βοηθούμε λοιπόν τη σκέψη τους, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον τόπο μας τις 100 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με βάση όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις:
Συμπέρασμα 1ο: Ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετωπίζεται» ακόμη από τους πολίτες με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες και όχι με βάση το έργο του, από τη στιγμή που η συμφωνία με τους δανειστές καθορίζει το μέλλον του τόπου. Τα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία ακόμη παραμένουν άγνωστα, θα είναι ενδεικτικά για το μέλλον της κυβέρνησης. Ωστόσο το γεγονός της οικονομικής ασφυξίας είναι έργο, είναι δείγμα γραφής.


Συμπέρασμα 2ο: Παρά τη βαριά σκιά της χρεοκοπίας, οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν (με εμφανή σημάδια καταπόνησης από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης), τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως η κοινωνία, στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι όπως προτείνονται σήμερα, δεν βρίσκει τίποτα καλύτερο. Αποτυπώνεται εμφανώς και κυρίως λόγω κρίσης, η κόπωση στο πολιτικό παρελθόν.

Συμπέρασμα 3ο: Αν επαληθευτούν οι διαρροές για τα νέα χειρότερα μέτρα που θα φέρει το 3ο μνημόνιο, που μάλλον έτσι θα είναι, τότε η αντιπολίτευση οφείλει να αλλάξει στο σύνολό της, αφήγημα και πρόσωπα που την εκπροσωπούν, γιατί με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, φαίνεται αποδυναμωμένη και ανίκανη να επιτελέσει ορθά το έργο της.

Συμπέρασμα 4ο: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μαθήματα επικοινωνίας. «Εμπορεύεται» προς όφελός του ακόμη και τις αποτυχίες. Είναι εμφανές από τις πρώτες 100 ημέρες. Η αντιπολίτευση οφείλει να διδαχθεί, γιατί ακόμη και καλή πρόθεση να υπάρχει αυτή χάνεται, όταν δεν ταυτίζεται με λέξεις και φράσεις που μπορούν να σηματοδοτήσουν την έξοδο από την κρίση. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις περί δικαίωσης δεν «ταϊζουν» εκείνους τους άνεργους και χρεοκοπημένους πολίτες.

Συμπέρασμα 5ο: Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία του υπάρχοντος και γνωστού πολιτικού συστήματος, να σώσει και να διασωθεί. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα αποτυχία της Ελλάδας με παράλληλη αποτυχία διαχείρισης του προβλήματος από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θα οδηγήσει την κοινωνία στα άκρα. Οι τάσεις ήδη υπάρχουν και βρίσκονται δυναμικά εντός της Βουλής. Ιδεοληψίες πρέπει να παραμεριστούν και όσοι έχουν πολιτική επάρκεια και κοινή λογική να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο κοινωνικό κέντρο, δηλαδή στην πραγματική οικονομία και όχι στα καταστροφικά παράγωγα του ακραίου δεξιού και αριστερού φανατισμού που δεν παράγουν πλούτο.

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr