Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βασίλης Κεγκέρογλου: Γιατί καθυστερούν εγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 160 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης

Την άσκοπη χρονοτριβή και την κωλυσιεργία που υπάρχει στην υλοποίηση προγραμμάτων εγκεκριμένης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 160 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης, επισήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στη Βουλή

Στη διάρκεια συζήτησης της υπ’ αριθ. 887/17-3-15 ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε πως υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση σε προγράμματα εμπροσθοβαρή και εγκεκριμένα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια σημαντική «ανάσα» στους ανέργους.

Όπως επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου «η προηγούμενη κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδιο εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και πέτυχε την έγκρισή του με 600 και πλέον εκατ. ευρώ.
Τα δέκα και πλέον προγράμματα, που καταρτίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και μπορούν να παράσχουν νέες θέσεις απασχόλησης σε 160 χιλιάδες περίπου ανέργους, με προσωρινή απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση και  είσοδο στην αγορά εργασίας κλπ. μπορούν να αποδώσουν άμεσα.
Τα κυριότερα από αυτά είναι: η Κοινωφελής εργασία, η επιταγή Εισόδου για νέους στην αγορά εργασίας, η επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση, η επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αποφοίτων ΙΕΚ, ΕΠΑΣ & ΕΠΑΛ και η
ένταξη νέων 18-28 ετών στην αγορά εργασίας και βελτιστοποίηση της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος µε την τοπική αγορά εργασίας».

Προγράμματα τα οποία όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου ακόμη να αξιοποιηθούν. Αντ’ αυτού υπαρχει μεγάλη καθυστέρηση, με οδυνηρές συνέπειες για τους συμπολίτες μας.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο θέμα της έναρξης των προγραμμάτων μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας,  για την απορρόφηση 18.000 ατόμων σε Περιφέρειες και Υπουργεία, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία, όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι που αποδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία δεσμεύτηκε πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα

Η αναπληρώτρια υπουργός γενικότερα όμως αρκέστηκε να απαντήσει πως αυτό που ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτηρίζει καθυστέρηση, εκείνη το ερμηνεύει ως πιο επισταμένη  μελέτη των προγραμμάτων αυτών, με σκοπό την πιο σωστή εφαρμογή τους.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε με τη σειρά του πως φυσικά και εφόσον διαπιστωθεί περιθώριο για ποιοτική βελτίωση κάποιου προγράμματος, τότε είναι δεδομένο πως πρέπει να γίνει. Όμως όλα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες και τα χρονικά δεδομένα που υπάρχουν.

«Έχουμε το πρόγραμμα επιχειρησιακό ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, εγκεκριμένο από 17 Δεκεμβρίου, το οποίο «τρέχει». Τα 20 εκ ευρώ για το Εγγυημένο Εισόδημα επειδή με εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα να συνεννοηθείτε τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε οι ωφελούμενοι να μπουν σε ένα πρόγραμμα  εργασιακής επανένταξης, όπως προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Γιατί πρέπει να λειτουργήσει και αυτός ο μηχανισμός της οικονομικής ενίσχυσης με την εργασιακή επανένταξη προκειμένου να αξιολογηθεί το ολοκληρωμένα Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Το ενδιαφέρον μας δεν έχει να κάνει με καμιά σκοπιμότητα, παρά με την ανάγκη να αξιοποιήσουμε πόρους που έχουν διασφαλιστεί για είναι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.