Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

4η συνάντηση παραγωγών νωπών και τυποποιημένων βιολογικών/φυσικών και παραδοσιακών προϊόντων

Εμφάνιση afisa paragogon.JPG

Πρόσκληση σε συνάντηση/συζήτηση με παραγωγούς νωπών και τυποποιημένων 
 βιολογικών/φυσικών και παραδοσιακών προϊόντων, την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 8.30μ.μ, στο «Αλλότροπον» Κολιάτσου 102 στην Κόρινθο.

Το κάλεσμα έχει σκοπό να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να μοιραστούμε σκέψεις και ιδέες για το μέλλον. Το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια ως δίκτυο χωρίς μεσάζοντες εξελίχτηκε, το 2013 δημιουργήθηκε ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός «ΑΛΛΟΤΡΟΠΟΝ ΣΥΝ.ΠΕ.» για την Αλληλέγγυα Οικονομία και από τον Απρίλιο του 2015 λειτουργεί το Συνεταιριστικό παντοπωλείο/καφενές «Αλλότροπον». 

Επιθυμούμε τη συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και ανάδειξη σε όλα τα επίπεδα. Φιλοδοξούμε να έρθουμε σε επαφή με όσους έχουν να προτείνουν εναλλακτικές ιδέες και να συζητήσουμε μαζί τους για μια πιθανή συνεργασία.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 12 Μαΐου στο e-mail : allotropon@gmail.com
 ή στο χώρο μας μετά τις 6 το απόγευμα.



Τι είναι το Αλλότροπον;


        Το  "Αλλότροπον" είναι φιλοσοφία, στηρίζει την Αλληλέγγυα Οικονομία ,  το Εναλλακτικό και Δίκαιο εμπόριο.  Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από τα προϊόντα του, στηρίζεται σε μια εντελώς διαφορετική και πιο ανθρώπινη φιλοσοφία.
 Τι είναι η Αλληλέγγυα Οικονομία;  Η Αλληλέγγυα Οικονομία δεν έχει σχέση με τους “φόρους αλληλεγγύης”, την “Πράσινη Ανάπτυξη” και άλλα θρασύτατα οξύμωρα που εκτοξεύονται τελευταία από τα χείλη των κυβερνώντων. Η Οικονομία μας περνάει δύσκολες στιγμές, μας λένε, και απαιτούνται θυσίες και πόνος για να ορθοποδήσει. Σε όλο τον πλανήτη, και ειδικά στη χώρα μας, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και με λιγότερες απολαβές, να ανεχτούμε την ανεργία και τη φτώχεια, να συμβιβαστούμε με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
         Ο παραλογισμός αυτής της εικόνας είναι προφανής, προφανή και τα ερωτήματα: Είναι, π.χ., δυνατόν η Οικονομία να είναι κάτι ουδέτερο, ανεξάρτητο από τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα; Αν όχι, μήπως είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός εξουσίας προς όφελος λίγων; Είμαστε αναγκασμένοι να εξαρτόμαστε από δυνάμεις που δεν ελέγχουμε; Και το πιο σημαντικό: Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίκτυα οικονομικών συναλλαγών που να βελτιώνουν και να ομορφαίνουν τις ζωές όλων μας, αντί να ζούμε για την Οικονομία των λίγων;
         Τις σκέψεις αυτές δεν τις κάνουμε για πρώτη φορά τώρα. Μερικά χρόνια πριν, τα ίδια ερωτήματα οδήγησαν μια ομάδα ανθρώπων στην δημιουργία ενός οριζόντιου δικτύου.  Εμπνευσμένοι από κινήματα στην χώρα μας αλλά και άλλες χώρες, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με την πρακτική του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Ενός εμπορίου, δηλαδή, που, αντί για το κέρδος των πολυεθνικών και των τοπικών μεσαζόντων, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών. Την αξιοπρεπή ανταμοιβή των παραγωγών, την πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή για τους καταναλωτές και την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Θέλαμε αυτές οι επιδιώξεις, που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, να ρυθμίζονται μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαιότητας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και όχι από το “αόρατο χέρι της αγοράς”.
          Το 2012 ήρθαμε σε επαφή με ανάλογες προσπάθειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αντιληφθήκαμε με χαρά ότι έχουν προχωρήσει πολύ μακρύτερα από εμάς. Ότι το κίνημα της Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί μια άλλη πραγματικότητα που ολοένα και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

          Σύντομο Ιστορικό:    Αρχίσαμε να παραγγέλνουμε σιγά - σιγά κηπευτικά και φρούτα απευθείας από κοντινούς παραγωγούς και για ενάμιση χρόνο συντονίζαμε κάθε βδομάδα νέες παραγγελίες με την στήριξη και την φιλοξενία του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου «σβούρα» στην Κόρινθο. Τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 έγινε η επίσημη παρουσίαση του αλλότροπον και η 1η γιορτή γης,  ακόμα διοργανώθηκαν άλλες 2 γιορτές γης, συναντήσεις παραγωγών, συνάντηση παραγωγών – καταναλωτών, ένα 2ημερο αλληλέγγυου εμπορίου με έκθεση προϊόντων, φτιάξαμε στον  αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα» φούρνο από Κομπ και τέλος έγιναν πολλά εργαστήρια.
           Μέσα από αυτή τη διαδρομή, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και υποστήριξης του διευρυνόμενου δικτύου διακίνησης των προϊόντων του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, το φθινόπωρο του 2013 ξεκίνησε την λειτουργία του ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Αλλότροπον” και από τις 14 Απριλίου 2015 λειτουργεί το Συνεταιριστικό παντοπωλείο/καφενές “Αλλότροπον”.

Παντοπωλείο «Αλλότροπον»:    Στα ράφια μας υπάρχουν προϊόντα τα οποία αναδεικνύουν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης, που περιλαμβάνει φυσικά και βιολογικά προϊόντα.
Θέλουμε επίσης να αναδεικνύεται ένας άλλος τρόπος οργάνωσης της παραγωγής, βασισμένος στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, και την ισότιμη συνύπαρξη με τη φύση. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το «Συν‘Aλλοις» ο καφές του κινήματος των ζαπατίστας και τα άλλα προϊόντα των αγωνιζόμενων παραγωγών του παγκόσμιου Νότου (ζάχαρη, κακάο, τσάι κ.α.) να φτάσουν στο Ν. Κορινθίας. Κανένα από τα προϊόντα που έχουμε στο παντοπωλείο μας δεν προέρχεται από παιδική ή καταναγκαστική εργασία.
Καφενές «Αλλότροπον»:   Θέλουμε ο χώρος μας να αποτελέσει σημείο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε διαμορφώσει έτσι των χώρο μας ώστε να λειτουργεί ο καφενές και να φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνευρέσεις, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στη γέννηση και νέων πρωτοβουλιών.
           
ü  Σκοπός μας είναι η γέννηση νέων ιδεών και η πρόκληση ζυμώσεων, που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας.
         
ü  Είμαστε πολλοί εμείς που αγωνιούμε για το μέλλον του κόσμου μας, του τόπου μας, της ζωής μας, του μέλλοντος μας.
         
ü  Είμαστε πολλοί εμείς που έχουμε ιδέες, σκέψεις κι εμπνεύσεις για την έξοδο από την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και η ηθική κρίση που μαστίζει την εποχή μας.
          
ü  Είμαστε πολλοί εμείς που διψάμε για γνώση, ανταλλαγή απόψεων κι οραμάτων.
         
Γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους που κρατάνε μέσα τους αναμμένη μια μικρή φλόγα, ανθρώπους ζωντανούς.

Καιρός να αρχίσουμε να βρισκόμαστε!



ΑΛΛΟΤΡΟΠΟΝ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ