Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ



Εμφάνιση ANT.SAMARAS - XALKIDIKI 2.JPGΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Νομού Σερρών.
Αμέσως μετά, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:  

Έχουν περάσει δυο μήνες από αυτή τη φοβερή θεομηνία, την καταστροφή, τις πλημμύρες που βλέπετε. Το γεγονός είναι ότι, πράγματι, όπως είπαν εδώ οι αγρότες οι τοπικοί, για πάνω από 30-40 χρόνια, δεν καθαρίζουμε σαν κράτος, ούτε την κοίτη του ποταμού, ούτε τη λίμνη Κερκίνη, η οποία έτσι, δε μπορεί να γίνει ταμιευτήρας. Κι όταν μαζεύεται το νερό, να προστατευτούν τα χωράφια του κόσμου. Αυτό έχει δημιουργήσει τις τεράστιες καταστροφές. Δυστυχώς, όμως, σήμερα το κράτος- γιατί οφείλουμε να το πούμε- περάσανε δυο μήνες και δεν έχει καν κάνει ένα αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που θα μπορούσε να αποζημιώσει τους αγρότες. Δεν έκαναν καν αυτό το αίτημα, δεν ήρθαν να δουν την κατάσταση. Τον άφησαν τον κόσμο έτσι.

Είναι πάρα πολύ άσχημο αυτό το φαινόμενο. Πέφτουν οι μάσκες εκείνων οι οποίοι λέγανε ότι θα ακολουθήσουν φιλοαγροτική πολιτική. Εδώ, βάζουν ξαφνικά, για πρώτη φορά, για αυτούς που έχουν πάνω από 12.000 ευρώ επιδοτήσεις, φορολογία στην αγροτική επιδότηση που δέχεται ο Έλληνας αγρότης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εν πάση περιπτώσει, οφείλουμε αυτή τη στιγμή, πέρα και πάνω από κόμματα, να κοιτάξουμε πως θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτή την κατάσταση, ώστε να μπορέσει ο αγρότης να καλλιεργήσει και να έχει κάποιο μέλλον η παραγωγή του. Γιατί και τώρα να πάρει την αποζημίωση- κι αυτό είναι το πιο σημαντικό νομίζω- του χρόνου θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει να καθαριστούν όλα αυτά τα οποία έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα.
Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα και στην επικοινωνία με τη γειτονική Βουλγαρία. Είναι, δηλαδή, ευρύτερο το θέμα αυτό και θα έχουμε κάθε χρόνο τις ίδιες καταστροφές.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο που θα βάλει η κα Βαλαβάνη σχετικά με τις αφορολόγητες αποζημιώσεις των αγροτών μέχρι 12.000;

Α. Σαμαράς: Εμείς, ασφαλώς όχι. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Δεν έχουν ποτέ φορολογηθεί οι επιδοτήσεις που δέχονται οι  Έλληνες αγρότες.

Δημοσιογράφος: Για τις αποζημιώσεις μιλάει, όχι για τις επιδοτήσεις.

Α. Σαμαράς: Βεβαίως. Αλλά τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις δεν τις φορολογείς. Τις επιδοτήσεις θέλουν να φορολογήσουν πάνω από 12.000, που είναι απαράδεκτο.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, για το συγκεκριμένο θέμα, η Νέα Δημοκρατία τι προτίθεται να κάνει;

Α. Σαμαράς: Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς είναι, πρώτον, εκείνο που δεν κάνουν οι άλλοι. Δηλαδή, βρισκόμαστε εδώ και αναδεικνύουμε το θέμα. Φωτίζουμε το πρόβλημα. Λέμε για έναν σύγχρονο ταμιευτήρα, ο οποίος πρέπει να γίνει, εάν δε μπορούν να κάνουν τον καθαρισμό. Αλλά θα σας πω ένα απλό πράγμα: Το κόστος για τον καθαρισμό φέτος είναι όσο το σύνολο που θα πρέπει να πάρουν στις αποζημιώσεις.
Επομένως, εάν αναλαμβανόταν το κόστος αυτό του καθαρισμού, του χρόνου δε θα υπήρχε άλλο πρόβλημα. Ενώ τώρα, χωρίς τον καθαρισμό, του χρόνου θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Ο Νομός Σερρών, η περιφέρεια Σερρών, είναι ένας καθαρά αγροτικός Νομός και μάλιστα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, δε θέλω να βάλουμε τώρα κομματικά σύνορα και γραμμές σε αυτό. Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κάνει αυτό το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να εισπράξει ο αγρότης αυτά τα χρήματα που εδώ δε μπορεί. Εδώ πέρα ούτε καν έχουν σπείρει. Το 90% δεν το έχουμε σπείρει καν στην περιοχή. Είναι 30.000 στρέμματα.

Δημοσιογράφος: Ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν, κ. Πρόεδρε;

Α. Σαμαράς: Όλοι έχουν ευθύνες. Σας το είπα ότι είναι ολωνών η ευθύνη. Θέλουμε να λέμε την αλήθεια. Σαράντα χρόνια δεν έχουν καθαριστεί οι κοίτες.

Δημοσιογράφος: Και Τοπική Αυτοδιοικητική ευθύνη αφορά σε αυτά;

Α. Σαμαράς: Δε θέλω τώρα να βάλω σε ποιον είναι ευθύνη. Εγώ σας λέω ότι οι πάντες έχουν αυτή την ευθύνη. Κι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη όλοι να αναλογιστούν το πρόβλημα και να προχωρήσουν σε λύση. Και η λύση είναι ο καθαρισμός. Τίποτα άλλο.
Στη συνέχεια, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Κινδυνεύει ο αγρότης ενόψει της νέας ΚΑΠ, ενόψει των επιδοτήσεων, ενόψει των ενισχύσεων που δικαιούται, να χάσει τα δικαιώματα αυτά για τα επόμενα έξι χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει η ρύθμιση από πλευράς του υπουργείου Γεωργίας και η συνεννόηση με την Ευρώπη, ώστε η φετινή χρονιά να μη μετρήσει, όπως θα μετρήσει για όλους τους άλλους αγρότες, μέσα σε μια περιοχή που έχει πλημμυρίσει, που ο άλλος δε μπορεί να σπείρει. Είναι ανόητο να λέγεται ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να στεγνώσουμε την περιοχή και να πάει ο άλλος να σπείρει. Δε γίνεται.
Άρα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και σχετίζεται με το μέλλον αυτής της περιοχής. Εγώ επανέρχομαι στο να επαναλαμβάνω ότι, έστω ότι φέτος θα δοθούν όλες οι ενισχύσεις, έστω ότι φέτος θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις, του χρόνου το ίδιο φαινόμενο θα υπάρχει και πάλι.
Θα πρέπει, επομένως, να καθαριστεί η περιοχή, που δεν έχει γίνει αυτό για 40 χρόνια, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον αγρότη να έχει μέλλον, να υπάρχει προοπτική. Διαφορετικά, ο βιός αυτός θα εξαφανίζεται κάθε χρονιά από τις πλημμύρες. Και είναι, επιπλέον, ανάγκη να υπάρχει κι αυτή η σχέση με τη Βουλγαρία, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε με τον Στρυμόνα γενικότερα.