Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Ικανοποίηση προσδοκίας δεκαετιών η αποκατάσταση του Πύργου Πλαπούτα στην Παλούμπα»

Εμφάνιση P1030614.JPG


Ικανοποίηση μια μεγάλης προσδοκίας δεκαετιών, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την αποκατάσταση του ιστορικού πύργου της οικογένειας των οπλαρχηγών Πλαπούτα στην Παλούμπα Ηραίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού, κατά την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου «Αποκατάσταση Ιστορικού Κτιρίου Πύργου Πλαπούτα στην Τ.Κ. Παλούμπα του Δήμου Γορτυνίας», την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015.
http://www.kamenitsaportal.gr/wp-content/uploads/2013/08/%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%91%CE%A31.jpg
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και θα αποδοθεί στους πολίτες, ώστε, αφενός, να αναδειχθεί ο ιστορικός ρόλος της οικογένειας των οπλαρχηγών Πλαπούτα κατά την προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο και, αφετέρου, να συστήσει ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού με χρήση νέων τεχνολογιών προσελκύοντας το τουριστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Τατούλης εξήρε επίσης τη δημιουργική συμμετοχή και συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και ιδιαίτερα του κ. Κωνσταντίνου Πλαπούτα, απόγονου της ιστορικής αυτής οικογένειας, ο οποίος θα προσφέρει και σημαντικά κειμήλια που θα στελεχώσουν τον εκθεσιακό χώρο του πύργου.
Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης αφορά την αποκατάσταση της οικίας – Πύργου του Δημήτριου Πλαπούτα και την αξιοποίησή της για κοινωφελή χρήση με τη μετατροπή της σε πολιτιστικό πολυχώρο.

http://politisnews.gr/wp-content/uploads/2014/01/pyrgos-620x400.jpg
Ο Πύργος θα επαναχρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίων των Αγωνιστών του 1821 στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Το ισόγειο, επαναχρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη, ενώ παράλληλα στο χώρο θα παρέχονται σε ψηφιοποιημένη μορφή ιστορικά κείμενα και ντοκιμαντέρ της ελληνικής επανάστασης. Στον όροφο θα φιλοξενηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γύρω από τον πολιτισμό όπου θα πραγματοποιούνται επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις βιβλίων. Σε όλο το κτίριο, ο διάκοσμος και οι απεικονίσεις, θα είναι τεχνοτροπίας της εποχής του 1821 και πολλά στοιχεία θα αφορούν στην οικογένεια Πλαπούτα δίνοντας έμφαση στην ιστορική της πορεία και τη συμβολή της στον αγώνα.