Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μάχη Καμίνη-Πατούλη για την προεδρία της ΚΕΔΕ – Ποιοι έπεισαν το δήμαρχο Αθηναίων να πει το «ναι»

Σε αλλαγή των ισορροπιών ενόψει της διεκδίκησης της προεδρίας της ΚΕΔΕ είναι πιθανόν να οδηγήσει η αλλαγή πλεύσης του Γιώργου Καμίνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει λάβει  ο δήμαρχος Αθηναίων που πριν από δυόμιση μήνες είχε αρνηθεί πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου να είναι εκείνος υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια είχε υπογράψει την διακήρυξη των οκτώ ανεξάρτητων δημάρχων, βρίσκεται πολύ κοντά στο να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ως υπερκομματικός υποψήφιος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, σε αυτή την αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων μετά από έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν τόσο από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ όσο και από ανεξάρτητους να είναι εκείνος που θα αντιπαρατεθεί με τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να μην περάσει η ΚΕΔΕ στα χέρια της ΝΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις προηγούμενες δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν τον κ. Καμίνη στο γραφείο του στ δημαρχείο της Αθήνας και τον διαβεβαίωσαν ότι εφόσον το αποφασίσει, θα τον στηρίξουν με όλες τους δυνάμεις. Αντίστοιχα μηνύματα υπήρξαν και από πολλούς δημάρχους που εξελέγησαν χωρίς κομματική σημαία. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Καμίνης είναι ως δήμαρχος Αθηναίων ex officio μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
 Τα αριθμητικά δεδομένα
Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr με τα σημερινά δεδομένα:
-Το «γαλάζιο» «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (αντικατέστησε την «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση – ΑΔΑΚ με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Λάρισας Κώστα Τζανακούλη που έχει σήμερα 11 έδρες)  με επικεφαλής το Γιώργο Πατούλη, αναμένεται να εκλέξει από 12 έως 15 από τα 31 μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι η παράταξη της ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και εφόσον υπάρξει αντισυσπείρωση, τότε δεν θα εκλέξει εκείνη  τον πρόεδρο. Κι αυτό γιατί:
-Το (νεοσυσταθέν) Κίνημα των Ανεξάρτητων Δημάρχων στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ ως επικεφαλής εμφανίζεται ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης ο οποίος είναι σήμερα μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ μέσω της παράταξης «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι) που το 2010 είχε εκλέξει δύο συμβούλους, υποστηρίζει ότι έχει στόχο να εκλέξει 7 με 8 μέλη στο δ.σ. της ΚΕΔΕ.
-Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει 16 έδρες), για την ηγεσία του οποίου μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, ερίζουν οι δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Οι ίδιοι οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι «πράσινοι» δήμαρχοι είναι άνω των 100 και ότι θα καταφέρουν να εκλέξουν ακόμη και διψήφιο αριθμό συμβούλων (10) στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
-Η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (σήμερα έχει ένα μέλος του δ.σ., τον Σπύρο Τζόκα που εκλέχθηκε αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας και αποχωρεί) του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής κατά τα φαινόμενα (σ.σ. δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση) είτε το δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα είτε το δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει 22 δημάρχους και όπως λένε στην Κουμουνδούρου μαζί με τους «συμπαθούντες», θα επιχειρήσουν να εκλέξουν 3 με 4 μέλη στο δ.σ. της ΚΕΔΕ
-Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που σήμερα δεν διαθέτει κανένα μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ αλλά με δεδομένο ότι εξέλεξε τέσσερις  (Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία) θα επιχειρήσει να εκλέξει ένα, πιθανότατα είτε τον Νίκο Σοφιανό από το Δήμο Αθηναίων είτε την Ελπίδα Παντελάκη από τον Δήμο Πειραιά. Μπορεί όμως να μην καταφέρει τελικά, όπως και το 2010, μέλος στο δ.σ.
Το σενάριο για Καμίνη πρόεδρο
Με βάση αυτά τα αριθμητικά δεδομένα:
-Εφόσον οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στηρίξουν τον Γιώργο Καμίνη για πρόεδρο, τότε θεωρείται από πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι και οι τρεις με τέσσερις δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσουν να υπερψηφίσουν τον δήμαρχο Αθηναίων (σ.σ. η aftodioikisi.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει σχετικές διερευνητικές επαφές), από το να πέσει η ΚΕΔΕ στα χέρια της ΝΔ. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται πλειοψηφία 16 έως 19 μελών του δ.σ.
-Στη μόνη περίπτωση που είναι πιθανόν να υπάρξει αδιέξοδο είναι σε αυτή που η ΝΔ εκλέξει 15 μέλη στο δ.σ. και ένα το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα, καθώς ο Περισσός είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει το «λευκό», να υπάρξει ισοψηφία και αδιέξοδο.
-Πάντως, ειδικά στην περίπτωση που η ΝΔ εκλέξει 15 μέλη στο δ.σ., δε αποκλείεται να υπάρξουν και προσωπικές συμφωνίες με κάποιον από τους «πράσινους», με αποτέλεσμα τελικώς  να εκλεγεί πρόεδρος ο Γιώργος Πατούλης.