Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών «Οργώνουμε-Οργανώνουμε»

 Εμφάνιση Φωτ.1.jpg
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών. Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Οργώνουμε-Οργανώνουμε», με βασική θεματολογία την αγροτική επιχειρηματικότητα. Πραγματοποιήθηκε στον χώρο του «The Ranch», στο Σοφικό Κορινθίας το τριήμερο 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2014. Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, την Πανελλήνια Ένωση Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Κ.Α.ΕΠ), την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.&Τ.).
 Εμφάνιση Φωτ.2.JPG

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κος Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, ο ειδικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.&Τ. κος Ιατρίδης Δημήτρης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΚΑΕΠ) κος Καχριμάνης Σπύρος, εκπρόσωποι κομμάτων, περιφερειών, δήμων, συνεταιρισμών, πρόεδροι και στελέχη εταιρειών και επιχειρήσεων, νέοι και επαγγελματίες αγρότες, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, φορείς που σχετίζονται με το αγροτικό επιχειρείν και πλήθος κόσμου.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής γεωργίας που διοργανώνεται εδώ και 20 συναπτά έτη από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε παρουσιάσεις για νέες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα, διαδραστικά σεμινάρια και ειδικά εργαστήρια γνώσης και ανάπτυξης. Παράλληλα οι σύνεδροι απεύθυναν τις προτάσεις τους, τις απόψεις τους και τις ιδέες τους για την αγροτική επιχειρηματικότητα στην πολιτική ηγεσία ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την αγροτική επιχειρηματικότητα, να αναπτύξουν μέσα από τα βιωματικά σεμινάρια τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, να ενημερωθούν για τα θέματα της φορολογίας, των εξαγωγών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ακόμα συμμετείχαν και σε τέσσερις διαγωνισμούς όπου μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού είχαν την ευκαιρία να μάθουν τη σημασία της έννοιας της συνέπειας, του επαγγελματισμού, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.
 Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
 Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, ο οποίος κήρυξε και την τελετή λήξης του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να επικεντρωθούμε  στην παιδεία και την εκπαίδευση για να μπορέσουμε να έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα και αποτελεσματικό τρόπο σκέψης σχετικά με την αγροτική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να προσεγγίζουμε την αγροτική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης μέσα από τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των αγροτών. Η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υπάρχει συνεργασία και συλλογικότητα για την ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας και των αγροτικών προϊόντων.
 Τα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και πολλά άλλα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας.
 Εμφάνιση Φωτ.5.jpg
Τέλος ανέφερε ότι πρέπει όλοι να συνδράμουμε ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προκλήσεις των νέων αγροτών. Επιλύονται τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθόσον αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ανάπτυξη και η προώθηση της αγροτικής οικονομίας αποτελεί τον δρόμο για έξοδο από την κρίση και τις δυσπραγίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Η Περιφέρεια εφαρμόζει και υλοποιεί μέτρα και δράσεις για την αγροτική παραγωγή όπως εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα ορθολογικότερης διαχείρισης και κατανομής γης, δράσεις αγροτικού εξηλεκτρισμού και γενικά συμπληρωτικά έργα, όπου κρίνεται απαραίτητο κ.α. για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Τέλος, διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη και την προώθηση της αγροτικής οικονομίας συνδέοντας αυτή στενά με τον τουρισμό και την Μεσογειακή Ελληνική Διατροφή.

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.