Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου κ. Dacian CIOLOŞ

 
Commissioner Dacian Cioloş in the Republic of MoldovaΟ Επίτροπος κ. Dacian CIOLOŞ, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου είναι να έχει συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για θέματα σχετικά με την προετοιμασία της ελληνικής Προεδρίας 2014, αλλά και για την νέα Αγροτική Πολιτική 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου θα περιλαμβάνει:

- Eναρκτήρια ομιλία στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο "Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την Περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής", που οργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 15/11 (ξενοδοχείο "Divani Caravel", Αίθουσα "Ολυμπία", ώρα 09.00). Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
- Ομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη των κοινοβουλευτικών ΕπιτροπώνΠαραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια ειδικής Συνεδρίασης (ώρα 11.00, Βουλή των Ελλήνων).
- Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας 2014.
- Συμμετοχή σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (15/10, ώρα 14.45, βλ. συνημμένη πρόσκληση)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
και
ο Επίτροπος, κ. Dacian CIOLOŞ, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη,
θα παραθέσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου
την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 14.45
(ξενοδοχείο Divani Caravel", Αίθουσα "Athens View")
την οποία σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς τα ελληνικά
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Cioloş, o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε: "Η επίσκεψη του Επιτρόπου Cioloş στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία την δεδομένη χρονική στιγμή. Μόλις πριν δύο εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία και για τα ελάχιστα εναπομείναντα θέματα σχετικά με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν αφορούν στην περίοδο 2014-2020 και αποτελούν τομή στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα χειριστεί τα θέματα της γεωργίας. Περίπου 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ αφιερώνεται, κατά παράδοση, στην ΚΑΠ και αυτό αντικατοπτρίζει την σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην γεωργία. Παρά δε τις περί του αντιθέτου δυσοίωνες προβλέψεις, οι σχετικές χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2014-2020 θα κυμανθούν λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα περίοδο. Ο στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να συμβάλλουν όχι μόνο στην υλοποίηση των στόχων της ΚΑΠ αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Το δε συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020 είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των λοιπών χρηματοδοτήσεων που θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ευκαιρίες λοιπόν και πόροι θα υπάρξουν.Παράλληλα, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει άριστο δυναμικό στην Ελλάδα για να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Επίτροπο Dacian CIOLOŞμπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: