Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Παπούλιας: Καθήκον των δικαστών η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών

ÁÈÇÍÁ-ÓõíÜíôçóç ôïõ ê. Ðáðïýëéá ìå ôïí õðïõñãü Äéêáéïóýíçò ×áñÜëáìðï Áèáíáóßïõ êáé ìå ôïõò íåïðñïá÷èÝíôåò óôçí çãåóßá ôùí äéêáóôçñßùí.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τους νεοπροαχθέντες στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τους οποίους συνόδευε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή, είστε επιφορτισμένοι και με ένα άλλο καθήκον: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συντακτικό κατηγόρημα και νομίζω ότι έχετε τη δύναμη και τη θέληση να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες μέρες που περνάμε», τόνισε απευθυνόμενος τους ανώτατους δικαστές ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής σταθερότητας και πως είναι πολύ σημαντικό τι σκέφτεται ο πολίτης και τι απαιτήσεις έχει από τους δικαστές.
Αναγνώρισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί υφίστανται κι αυτοί οικονομικές θυσίες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστεί σύντομα η κρίση και τους κάλεσε να λειτουργήσουν ανεπηρέαστοι από πιέσεις, φέρνοντας, ως παράδειγμα τους δικαστές που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Να είστε Τερτσέτηδες και να αντιμετωπίσετε όλα τα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά. Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η επιλογή όλων έγινε με γνώμονα το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και ότι επιτελεί το έργο της με αυτοσεβασμό και υπευθυνότητα προς τον πολίτη.
Ο κ. Παπούλιας συγκεκριμένα υποδέχθηκε τους: Σωτήριο Ρίζο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Θεοχαρίδη, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Ρόζο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου Ιωάννη Σιδέρη, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαο Λεοντή, Αντώνιο Αθηναίο, Γρηγόριο Κουτσόπουλο και Σπύρο Μιτσιάλη, καθώς και τον Ευάγγελο Νταή, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ysterografa.gr