Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

"Επώδυνος συμβιβασμό​ς" στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικ​ανοί προσπαθούν να ρίξουν σε παγίδα τον Ομπάμα

obamaboehner
Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να παγιδεύσουν τον Μπαράκ Ομπάμα, προτείνοντας διαπραγμάτευση για την άρση του “λουκέτου” στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την ώρα που δηλώνουν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε προσωρινή επέκταση του ορίου δανεισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ δήλωσε πως “Θα διαπραγματευτούμε με τον Πρόεδρο Ομπάμα χωρίς προαπαιτούμενα, για να λήξει το “λουκέτο” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.
Οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν λοιπόν στην επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, αρκεί, όμως, ο Ομπάμα διαπραγματευτεί το “λουκέτο”.
Ο Μπένερ και 17 ακόμη Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις 23:35 (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα για να συζητήσουν αυτή την πρόταση. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει και τα 232 μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ο Μπένερ αρνήθηκε.
Πάντως μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία ότι ο Ομπάμα θα αρνηθεί να διαπραγματευτεί για οικονομικά θέματα, αν εγκρίνουν μια αύξηση του ορίου του χρέους για έξι εβδομάδες χωρίς προϋποθέσεις.
«Υπάρχει έντονη ανησυχία από μέλη όλων των πλευρών» για την πρόταση σχετικά με την προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.
Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.

ysterografa.gr