Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κατάργηση ή αναστολή; Η διόρθωση είναι πάντα χειροτέρα του «λάθους»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Έχει περάσει ακριβώς μια εβδομάδα από την περί αναστολής του μνημονίου δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist και μπορούμε πια να πούμε πως ουδέποτε αρχηγός κόμματος διορθώθηκε τόσες πολλές φορές από τα ίδια του τα στελέχη, που σε μια προσπάθεια να μπαλώσουν την τρύπα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εμφανίζουν τον αρχηγό τους περίπου ανίκανο να χειρίζεται την γλώσσα.

Δεν είναι μόνο ο κ. Λαφαζάνης που αμέσως την επομένη σχεδόν τον ανακάλεσε στην τάξη, ξεκαθαρίζοντας (στον Σκάι) ότι «δεν υπάρχει καμιά αναστολή», διότι το μνημόνιο «θα ακυρωθεί, θα καταργηθεί και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων».

Είναι και όλοι οι άλλοι, που συνεχίζουν να «διορθώνουν», ουσιαστικά χειροτερεύοντας τα πράγματα με τους χαρακτηρισμούς που δίνουν στο «λεκτικό ατόπημα» όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν.

Ως γνωστόν, η διόρθωση είναι πάντα χειροτέρα του λάθους.

«Ακύρωση και κατάργηση. Αυτή είναι η σωστή λέξη. Και ακύρωση και κατάργηση. Αυτή χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Και δεν περιορίστηκε σ’ αυτό:

«Σας λέω ευθέως ότι ήταν λάθος επιλογή στην έκφραση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μια πρόταση που είχε δύο φορές το “κατάργηση” και δεν μπορούσε να το βάλει και για τρίτη και αντί για ακύρωση είπε το περί “αναστολής”», μας ενημέρωσε.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας πάλι, απέδωσε την «αναστολή» σε… φραστικό λάθος.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης (Άλφα 9,89), υπενθύμισε στον αρχηγό του πως «το μνημόνιο είναι απαραίτητο να καταργηθεί», αποδίδοντας όσα επακολούθησαν της δήλωσης περί αναστολής του μνημονίου σε «παρερμηνεία των δηλώσεών μας».

Ο βουλευτής Στάυρος Κοντονής (Σκάι Ραδιόφωνο) μίλησε για «λεκτικό λάθος» και «λεκτική ακροβασία», που εμφανίζεται σε ένα μόνο σημείο της ομιλίας του, ενώ, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας «ανέγνωσε πάνω από 10 φορές ότι τα μνημόνια θα καταργηθούν όπως γράφονταν στο κείμενο που είχε μπροστά του».

Την περασμένη Κυριακή, με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη μίλησε για «παραδρομή λόγου» και ξεκαθάρισε πως σε συλλογικά κόμματα «οι θέσεις δεν αλλάζουν ακόμη και με αποστροφές στις ομιλίες των προέδρων» - δεν πάει να λέει ο πρόεδρος, δηλαδή – διότι «χρειάζονται συλλογικότερες διαδικασίες».

Επομένως, όσοι ήσαν παρόντες στο Συνέδριο του Economist όφειλαν να γνωρίζουν πως ό,τι κι’ αν λέει ο πρόεδρος, τις αποφάσεις τις παίρνουν άλλοι…

«Είμαστε απόλυτα πεισμένοι πως δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή προοπτική εξόδου από την κρίση αν δεν καταργηθεί το Μνημόνιο. Σε αυτό πρέπει να είναι είμαστε κατηγορηματικοί και αυτή ήταν εξάλλου και η όλη προσέγγιση της παρέμβασης του σ. Τσίπρα. Καμιά λοιπόν αλλαγή θέσης επ' αυτού», επανήλθε ο κ. Σκουρλέτης με τη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί», αλλά… έλα που δεν ήταν ο πρόεδρος!

Και έλα που την ώρα που όλοι μαζί επέμεναν πως ο πρόεδρος είχε επαναλάβει από δέκα φορές τις λέξεις «κατάργηση» και «ακύρωση» και ψάχνοντας ένα… συνώνυμο βρήκε την «αναστολή» ( που ήταν «λάθος επιλογή στην έκφραση», «φραστικό λάθος», «λεκτική ακροβασία», «παραδρομή λόγου»), το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας καθιστώντας σαφές ότι επρόκειτο για γραπτό κείμενο.

Ένα γραπτό κείμενο, όμως, έχει από πριν προετοιμαστεί και δεν χρειάζεται αυτός που το διαβάζει να επιδίδεται σε «λεκτικές ακροβασίες», ούτε να ψάχνει εκείνη τη στιγμή για «συνώνυμα», ούτε να κινδυνεύει από «παραδρομές» - πολύ περισσότερο που η «αναστολή» δεν είναι συνώνυμο της «κατάργησης» και της «ακύρωσης».

Αλλά το καταπληκτικό δεν είναι αυτό.

Το καταπληκτικό – και επικίνδυνο – είναι πως στο συγκεκριμένο κείμενο η φράση «κατάργηση του μνημονίου» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.

Ούτε και η λέξη «ακύρωση» υπάρχει πουθενά – κι’ ας μας λένε πως οι δύο αυτές λέξεις είχαν χρησιμοποιηθεί από… δέκα φορές η κάθε μία!

Η λέξη «κατάργηση» ως λέξη και όχι ως «κατάργηση του μνημονίου», υπάρχει δύο όλες κι’ όλες φορές ως εξής:

«Άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας».

elzoni.gr
 
(Δηλαδή, πρώτα μίλησε για αναστολή και μετά για κατάργηση - όχι του μνημονίου, αλλά της λιτότητας, γενικά και αόριστα. Δηλαδή, πριν από την «αναστολή», δεν είχε ξανακουστεί καν η λέξη «κατάργηση»).

Και:

«Κατάργηση της νόμιμης φοροαποφυγής».

Συγγνώμη, αλλά πού είναι οι δέκα φορές και χρειαζόταν το… συνώνυμο;

Προφανώς ή δεν διάβασαν την ομιλία του προέδρου τους ή μας θεωρούν αρκετά ηλίθιους ώστε να καταπιούμε αμάσητο το ψέμα περί «δέκα φορών» χωρίς προηγουμένως να τη διαβάσουμε εμείς.