Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Τουρκία έχει βλέψεις... υπερδύναμη​ς

Tayyip-Erdogan
Δεν αποτελεί φυσικά σημερινό συμπέρασμα η διαπίστωση ότι η Τουρκία αισθάνεται να μην χωράει στο “κοστούμι” της διεθνούς παρουσίας που της αντιστοιχεί στον σύγχρονο κόσμο.
Από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να “ενταφιάσει” τον κεμαλισμό, και να καλύψει τα νώτα του βάζοντας στη φυλακή το μισό στρατιωτικό κατεστημένο, ακόμη περισσότερο όμως από τη στιγμή που ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία κοιτάζει συνεχώς πιο μακριά. Και δεν το κρύβει.
Προνομιακός συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή, με καθοριστική παρέμβαση στον αραβικό κόσμο, “αντίπαλο δέος” του Ισραήλ, διεκδικητής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, εν δυνάμει πυρηνικός “παίκτης”. Και, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που κατάφεραν να αντέξουν και να αποφύγουν τις σεισμικές δονήσεις από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε φόρουμ για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στην τουρκική οικονομία, ο Μάρτιν Ρέισερ της Παγκόσμιας Τράπεζας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την επόμενη δεκαετία τη σημερινή, προνομιακή θέση της στο διεθνές σκηνικό, κυρίως λόγω του νεανικού πληθυσμού της.
“Η Τουρκία είναι ένα αστέρι που ανατέλλει, τόσο στη γύρω περιοχή όσο και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μπορεί να διαπιστώσει κανείς σήμερα ότι αυξάνει η κοινωνική συμμετοχή, κυρίως χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, και τις προσεγμένες κινήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας”, ήταν τα λόγια του Μάρτιν Ρέισερ.
Και ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επισκέφτηκε τη Γάζα…

ysterografa.gr