Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Αναπτυξιακό έργο πρώτης προτεραιότητας η διασύνδεση του Λουτρακίου με τον Προαστιακό»


Επαφές με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ.Π.Θεοφανόπουλο και με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλη είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα της διασύνδεσης της πόλης του Λουτρακίου με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί επανειλημμένα με το αίτημα των κατοίκων του Λουτρακίου για σύνδεση της πόλης με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Όπως είχα επισημάνει, ο Προαστιακός πλησιάζει στο Ξυλόκαστρο, και ωστόσο έχει παρακάμψει εξ ολοκλήρου έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κορινθίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον τουρισμό, υποφέρει από την έλλειψη μέσων μετακίνησης και οι αναπτυξιακές προοπτικές περιορίζονται.

Επειδή θεωρώ ότι 17.000 κάτοικοι του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και 100.000 επισκέπτες πρέπει να εξυπηρετηθούν, επικοινώνησα τόσο με τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, όσο και με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, προκειμένου να ανιχνεύσω τις προθέσεις των δύο φορέων, από τους οποίους εξαρτάται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον Προαστιακό.

Τα βασικά ζητήματα που έθεσα στον Πρόεδρο του ΟΣΕ ήταν η χωροθέτηση του σταθμού μετεπιβίβασης στην περιοχή του Ισθμού και η προέκταση της γραμμής μέχρι την πόλη του Λουτρακίου. Ο κ. Θεοφανόπουλος επαναβεβαίωσε την επιθυμία της ΤΡΕΝΟΣΕ για σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθηνών – Κορίνθου με το Λουτράκι, καθώς θεωρείται πρόσφορη για επιβατική εκμετάλλευση. Επιπλέον, με διαβεβαίωσε ότι ο ΟΣΕ δεν έχει καμία αντίρρηση να κατασκευαστεί σταθμός στη διακλάδωση από την κύρια γραμμή Αθηνών – Κορίνθου προς το Λουτράκι. Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ότι εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται για τη χωροθέτηση του σταθμού, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πόλης, ούτε με τις επιθυμίες σύσσωμης της κοινωνίας του Λουτρακίου.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την εκπόνηση της μελέτης, αρμοδιότητα η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό, επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η εκπόνηση της μελέτης αποτελεί ύψιστη υπηρεσία προς τους κατοίκους, τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους επισκέπτες του Λουτρακίου. Με δεδομένο ότι ρόλος της περιφερειακής διοίκησης είναι να στηρίζει την τοπική ανάπτυξη, θεωρώ ότι η χρηματοδότηση της μελέτης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θεωρώ θετικό ότι, τόσο ο ΟΣΕ, όσο και η Περιφέρεια, προτίθενται να στηρίξουν τα αιτήματα της κοινωνίας του Λουτρακίου. Πλην όμως οφείλω να επισημάνω ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ιδιαίτερα τώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μελέτη, πλησιάζει στη λήξη του. Ανεξάρτητα από πού θα βρεθούν οι πιστώσεις, θεωρώ ότι πρέπει πριν το τέλος του έτους η Περιφέρεια να έχει εντάξει και να έχει δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της.   
          Αταλάντευτη θέση μου είναι ότι ο Προαστιακός πρέπει να μπει στην πόλη του Λουτρακίου και ότι ο σταθμός μετεπιβίβασης πρέπει να κατασκευαστεί στη διακλάδωση προς Λουτράκι. Οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου. Επειδή συχνά έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις, θα παρακολουθώ στενά το θέμα και θα το επαναφέρω σε προσεχείς επαφές μου, τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τον ΟΣΕ, προκειμένου πέρα από απαντήσεις να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.»