Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Βέτο Βενιζέλου για τον ΦΠΑ στην εστίαση!

venizelos
Θυελλώδης ήταν η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των κομμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης.
Οριστικές και κυρίως κοινές αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα δεν λήφθησαν, καθώς οι ενστάσεις και οι αντιπροτάσεις των κομμάτων για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή ήταν πολλές.
Οι ενστάσεις προήλθαν κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της ΝΔ να τις χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακές».
Επίσης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.
Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, υποβλήθηκε έπειτα από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.
Μάλιστα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησαν να εννοηθεί πως αν δεν ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.
Από τη μεριά τους, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».

ysterografa.gr