Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Έγκον Μπαρ, παλαίμαχος πολιτικός και στενός συνεργάτης του Βίλι Μπραντ , εμπνευστής της Όστπολιτικ

Πέθανε ο Έγκον Μπαρ, εμπνευστής της Όστπολιτικ
Από το 1969 μέχρι το 1972 ο Έγκον Μπαρ διατέλεσε υφυπουργός της καγκελαρίας και αργότερα υπουργός ειδικών καθηκόντων, οικονομικής συνεργασίας και γενικός διευθυντής της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης (SPD).
Ο Μπαρ συμμετείχε τότε σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας και ήταν εκείνος που εξέφρασε την ιδέα «Αλλαγή μέσω της προσέγγισης», η οποία και διαμόρφωσε τη μετέπειτα πολιτική της χώρας.
Ο Έγκον Μπαρ θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της προσέγγισης προς την Ανατολική Ευρώπη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βίλι Μπραντ (1969-1974), η οποία υλοποιήθηκε με πολλά μεγάλα γεγονότα: την αναγνώριση των ανατολικών συνόρων, την εξομάλυνση των ανταλλαγών με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το ταξίδι στην Πολωνία του Μπραντ ο οποίος γονάτισε μπροστά στο μνημείο για τα θύματα του γκέτο της Βαρσοβίας, ή ακόμη τη συμφωνία για το καθεστώς του Βερολίνου.

Για την "Οστπολιτίκ" του, ο Μπραντ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1922, ο Έγκον Μπαρ διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας δίπλα στον Μπραντ. Ήταν εκπρόσωπός του όταν ήταν δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου και στη συνέχεια τον ακολούθησε σε διάφορα κυβερνητικά αξιώματα, αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στην καγκελαρία.
Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Με οδύνη και βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε χθες τη νύχτα τον θάνατο το Έγκον Μπαρ. Ολόκληρη η σοσιαλδημοκρατία και πολλοί άλλοι άνθρωποι στη Γερμανία και την Ευρώπη πενθούν για έναν τολμηρό, ειλικρινή και μεγάλο σοσιαλδημοκράτη, τον αρχιτέκτονα της γερμανικής ενότητας, έναν πολιτικό της ειρήνης, έναν Ευρωπαίο».
Ο Γκάμπριελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών στην επανένωση της Γερμανίας, λέγοντας ότι η πολιτική του Βίλι Μπραντ και του Έγκον Μπαρ ήταν αποφασιστικής σημασίας προϋπόθεση για να ξεπεραστεί ο διχασμός της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τέλος ο Γκάμπριελ τόνισε ότι έχασε και έναν φίλο και σύμβουλο.

«Πρότυπο σε πολλούς τομείς» χαρακτηρίστηκε τον Μπαρ ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ.

Τολμηρός και πρωτοπόρος

Σε δηλώσεις προχώρησαν και πολιτικοί άλλων παρατάξεων, όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι του κόμματος της Αριστεράς, ο οποίος χαρακτήρισε τον Έγκον Μπαρ «εξαιρετικά ευφυή και συμπονετικό πολιτικό με ιδιαίτερο ρητορικό χάρισμα».
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και έκανε λόγο για έναν άνθρωπο τολμηρό και πρωτοπόρο.
Μέχρι τέλους ο Μπαρ ήταν ένας πιστός και ακούραστος σύμβουλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD). «Το βαθυστόχαστο πνεύμα του, ο ορθολογισμός και το πάθος του, αλλά και το ταμπεραμέντο και το αξιαγάπητο χιούμορ του θα μας λείψουν πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Ζίγμαρ Γκάμπριελ.
Ο Μπαρ γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1922 στο Τρέφουρτ της Θουριγγίας. Τα 1956 έγινε μέλος της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών. Από το 1960 έως το 1966 διεύθυνε την υπηρεσία Τύπου και Ενημέρωσης του κρατιδίου του Βερολίνου και ήταν εκπρόσωπος τύπου της τοπικής κυβέρνησης του Βίλι Μπραντ.


Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ