Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Την Κυριακή 23/8 εορτάζουν η Παναγία η «Καταφυγιώτισσα» στη Ζάχολη ( βίντεο) και η «Παναγία Φανερωμένη» στο Ξυλόκαστρο

Την Κυριακή 23 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει τα «εννιάμερα» από την Κοίμηση της Παναγίας και πολλές Εκκλησίες τιμούν και εορτάζουν την Μνήμη Της. 
Στην ευρύτερη περιφέρεια μας εορτάζει το ιστορικό ξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας.

Αυτό βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια από το Δερβένι στον δρόμο που οδηγεί στη Ζάχολη και στη Φενεό.  

Από τον κεντρικό δρόμο σε υψόμετρο 700 μ. ένα γραφικό μονοπάτι κατεβαίνει την απότομη πλαγιά και οδηγεί με σκαλισμένη στους βράχους σκαλοπάτια προς τα καταφύγια και το μικρό ξωκλήσι.
Η Παναγία η Καταφυγιώτισσα είναι κτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου ύψους 40 μέτρων. Χτίστηκε το 1782 εποχή του μεγάλου διωγμού των κλεφτών σε μια περιοχή όπου μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια, είχαν σκάψει λαγούμια και καταφύγια οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Γι' αυτό και ονομάστηκε "Καταφυγιώτισσα". Το 1996 και μέχρι σήμερα χωρίς βοήθεια , με προσωπική του εργασία την ανακαίνιση, επέκταση, βελτίωση και συντήρηση αυτού του μνημείου έχει αναλάβει ένας θεματοφύλακας της ιστορίας και της κληρονομιάς μας ο κ. Γεώργιος Ρούσσος. Με καλαισθησία, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την αγιότητα του χώρου, έκτισε μία επιβλητική είσοδο, ανακατασκεύασε το παλιό κελί, ανέδειξε και έκανε προσιτά στο κοινό συνδέοντας με στοές λαξευμένες στους βράχους όλα τα λαγούμια και τους χώρους όπου ζούσαν κρυμμένοι οι κλέφτες και οι ντόπιοι Ζαχολίτες. Εορτάζει και έχει πανηγύρι στις 23 Αυγούστου. Είναι ένα εκκλησάκι που δεν πρέπει κανένας να αμελήσει να επισκεφθεί όταν βρεθεί στην Δυτική Κορινθία. 
Το βίντεο είναι από την τηλεόραση της Ηλέκτρας Κορίνθου και το ρεπορτάζ του οδοιπορικού στην Παναγία των Καταφύων επιμελήθει και παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαίρη Νικολοπούλου. Στην κάμερα της εκπομπής μίλησαν ο τότε Αντιδήμαρχος του Δήμου Ευρωστίνης κ. Ανδρέας Καραβάς, ο εφημέριος του Ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης π. Παναγιώτης Μεντζελίδης και ο ανακαινιστής του Ιερού αυτού προσκυνήματος κ. Γεώργιος Ρούσσος.


Η «Παναγία Φανερωμένη» Ξυλοκάστρου
Επίσης την Κυριακή πανηγυρίζει και ο Ι. Ενοριακός Ναός «Παναγία Φανερωμένη» Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου. Ο αρχαιοπρεπής και επιβλητικό αυτός Ι. Ναός, είναι κτισμένος κατά τα πρότυπα Τρίκλητης Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Χτίστηκε από το 1965-70. Εγκαίνια έγιναν το 1971, με σχέδια Ορλάνδου. Εκτείνεται σε 5 στρέμματα. Γύρω χτίστηκαν πύργος, αίθριο, πρόναος, βαπτιστήριον και βοηθητικοί χώροι. Οι Αγιογραφίες είναι με ψηφιδωτά. Όγκοι μαρμάρων διακοσμούν εσωτερικά και εξωτερικά τον ναό. Είναι η 3η ενορία του Ξυλοκάστρου και βρίσκεται στον συνοικισμό. Είναι η μόνη εκκλησία πανελλαδικά με παλαιοχριστιανικό ρυθμό που εκτείνεται από το 300-600 μ.Χ. 
Την παραμονή της εορτής   το Σάββατο 22/8 στον Εσπερινό  θα ιερουργήσει ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης π. Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαλεξόπουλος ,
ενώ ανήμερα της εορτής θα χοροστατήσει της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ Διονύσιος