Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

O Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις - Θα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ευρώπη

O Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις - Θα καταφέρουμε να μείνουμε στην ΕυρώπηΟ πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγιναν λάθη και έκανε και εκείνος, αλλά ξεκαθάρισε πως πλέον εμπρός τους υπάρχει ένα ναρκοπέδιο που δεν μπορεί να αγνοήσει.
O Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του λαού μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ορισμένες φορές σε συνθήκες εκβιασμών. Δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, είπε.
Έξι μήνες είχαμε απώλειες, αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσω ή να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αυτούς τους έξι μήνες. «Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ» δήλωσε. Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ισοτιμία που αποκτήσαμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων.
«Αποφασίσαμε να αποκλείσουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε επίσης ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.
Ο ελληνικός λαός -υπογράμμισε- πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Δεν έδωσε εντολή ρήξης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης.