Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως το "Οχι" του δημοψηφίσματος έγινε "Ναι" Που διαφέρουν οι προτάσεις της κυβέρνησης με το πακέτο μέτρων που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα

Που διαφέρουν οι προτάσεις της κυβέρνησης με το πακέτο μέτρων που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα
Το κείμενο των 13 σελίδων που έστειλε η ελληνική πλευρά στο eurogroup και ελπίζει να γίνει αποδεκτό, περιλαμβάνει προτάσεις που ο ελληνικός λαός καταψήφισε την προηγούμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα. Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει πως το «Όχι» του δημοψηφίσματος έγινε «Ναι» στα μέτρα λιτότητας, με ένα πακέτο που διαφέρει ελάχιστα από αυτό που είχαν προτείνει στην ελληνική πλευρά πριν δύο εβδομάδες οι δανειστές.
Ποιες βασικές διαφορές και ομοιότητες έχουν λοιπόν οι δύο προτάσεις;


Πρωτογενές πλεόνασμα
Η Ελλάδα προτίθεται να διατηρήσει τα ποσοστά του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια στα ίδια επίπεδα που ήταν και η πρόταση των δανειστών με τη διαφορά ότι τώρα η οικονομίας της υποχωρεί φέτος 3%. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες –ίσως και μια αναπροσαρμογή - για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί.

ΦΠΑ
Ο ΦΠΑ ήταν μια από τις σημαντικότερες αιτίες σύγκρουσης με τους εταίρους. Οι δανειστές ήθελαν ολοκληρωτική αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ. Η Αθήνα συμφώνησε σε υψηλότερο ΦΠΑ 23% με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι δανειστές ενέδωσαν στην απαίτηση του κ. Τσίπρα για ΦΠΑ 13% στο ρεύμα και στα ξενοδοχεία αλλά αρνήθηκαν την έκπτωση για τα νησιά. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε στην σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα μεγάλα νησιά και επιμένει να εξαιρεί τα μικρότερα.

Συνταξιοδοτικό
Αυτό είναι το σημείο με τις μεγαλύτερες διαφορές και εκεί που η Ελλάδα έκανε τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022. Αρχικά είχε προτείνει αυτό να γίνει σταδιακά μέχρι το 2036.
Δεύτερον συμφώνησε στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 και στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Φορολογία και δαπάνες
Αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες οι πιστωτές ζητούσαν περικοπές 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Τσίπρας αντίθετα προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου. Επίσης αντί για αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση της φορολογίας για τα σκάφη άνω των 5 μέτρων.
Επίσης η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τη φορολογία στα έσοδα από ενοίκια προκειμένου να έχει επιπλέον έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ και προτείνει αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 29%. Οι δανειστές είχαν βάλει το όριο στο 28%.

Απελευθέρωση αγορών
Οι αλλαγές που προτείνει ο κ. Τσίπρας για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι οι ίδιες με αυτές των δανειστών με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις προηγούμενες προτάσεις της κυβέρνησης οι δανειστές διαμαρτυρήθηκαν γιατί η Αθήνα είχε υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

e-typos.gr