Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group | "Πράσινο φως" με μικρούς αστερίσκους για την ελληνική πρόταση

Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group | "Πράσινο φως" με μικρούς αστερίσκους για την ελληνική πρόταση 
Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group πριν από λίγο, με τους συμμετέχοντες να εγκρίνουν την ελληνική πρόταση, δίνοντας μεν το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας δε κάποιους μικρούς αστερίσκους για θέματα όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.


Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, με τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίζουν ως "αρκούντως θετικές και τυπικές" τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μια "καλή βάση για διαπραγμάτευση".

Στο Eurogroup,που ξεκίνησε περίπου στις 4:45 μ.μ.ώρα Ελλάδας, αντί στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.