Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τσακαλώτος: Τα μέτρα είανι υφεσιακά, αλλά ελπίζουμε στο... χρέος και το επενδυτικό πακέτο

Τσακαλώτος: Τα μέτρα είανι υφεσιακά, αλλά ελπίζουμε στο... χρέος και το επενδυτικό πακέτο 
“Είμαστε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν”, τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος παραδέχτηκε πως τα μέτρα που... έρχονται είναι υφεσιακά.

“Πριν μας δόθηκε ως πρόταση για συμφωνία το σχέδιο Γιούνκερ και μας έλεγαν ότι μπορούμε να βελτιώσουμε μόνο το θέμα του ΕΚΑΣ. Σε αυτή την πρόταση προσθέσαμε αρκετά πράγματα και προσπαθήσαμε να πετύχουμε έναν πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών”, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

“Η έκθεση του ΔΝΤ βγήκε μετά το δημοψήφισμα. Μέχρι τότε έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο αλλά έκλεινε το μάτι σε υψηλά πλεονάσματα. Τώρα λέει πως δεν βοηθούν τα υψηλά πλεονάσματα”
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έφερε και πολιτικές αλλαγές: Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο 4-5 κόμματα να συμφωνούν και να θέτουν ένα κοινό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στο χρέος και το επενδυτικό πακέτο που θα συνοδεύει τη συμφωνία, δύο πράγματα “που θα βοηθήσουν στο να μην υπερισχύσουν τα υφεσιακά μέτρα”.