Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μεϊμαράκης σε ΣΥΡΙΖΑ: “Σας συμπονούμε και σας καταλαβαίνουμε" Βάζουμε πλάτη, αναλαμβάνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν

Μεϊμαράκης: Βάζουμε πλάτη, αναλαμβάνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν
 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πώς εξουσιοδοτεί την Κυβέρνηση να πάει στις Βρυξέλλες και να φέρει συμφωνία, όμως δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάρει την ευθύνη και να μην πάει σε δημοψήφισμα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην ολομέλεια για τη συμφωνία, λέγοντας πώς το κόμμα του εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να φέρει συμφωνία, αλλά παράλληλα τόνισε πώς έπρεπε να πάρει την ευθύνη και να μην οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κάποιες στιγμές που η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από ο,τιδήποτε άλλο βιώνουμε. Σήμερα η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεδριαση μας με ιδιαίτερο ενδφαφέρον. Το νομοσχέδιο έχει ένα μόνο άρθρο το οποίο είναι διαδικαστικό και δε έχει και νομικά καμία σημασία. Εμείς όταν ήταν αναγκαίο υπογράφαμε χωρίς εξουσιοδότηση και παρότι ερχόμουν με μία συναινετική διάθεση και χωρίς να αναλύσουμε τι έγινε στους τελευταίους πέντε – έξι μήνες. Και σίγουρα ήταν καλύτερα τον Δεκέμβριο του 2014, όταν μας πήγατε σε εκλογές. Στο δημοψήφισμα θα έπρεπε να υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις, να υπήρχε χρόνος μπροστά μας και το ερώτημα να ήταν σαφές. Σας θυμίζω ότι στη Μεγάλη Βρετανία που είναι να κάνει δημοψήφισμα έχει προαναγγελθεί έναν χρόνο πριν.

Και αν στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία υπάρχουν. Και πώς λύνονται; Με δημοψηφίσματα ή με νέες πολιτικές; Και για αυτό πιστεύω ότι δεν έπρεπε να προχωρήσετε σε δημοψήφισμα, αλλά εσείς να πάρετε την ευθύνη και να μην οδηγήσετε την χώρα στο δημοψήφισμα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι κύριε Πρόεδρε, η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Εμείς σας είπαμε ότι θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει την υπογραφή τη δική σας και των δανειστών. Δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση και εσείς ήρθατε εδώ να μας πείτε τη διαπραγμάτευση.

Θέλουμε συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, εμείς θέλουμε κύριε Πρωθυπουργές να σας εξουσιοδοτήσουμε να πάτε εκεί, έχοντας την ευθύνη και να κλείσετε τη συμφωνία. Δεν θα κάνουμε ανάλυση της συμφωνίας. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού και ξέρουμε από διαπραγματεύσεις. Σας καταλαβαίνω πολύ καλά. Γιατί κάνετε το καθήκον σας, το εθνικό σας καθήκον που όταν το ήσασταν στη θέση μας, μας λοιδορούσατε.

Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Είμαι σίγουρος γιατί ξέρω περίπου τι έχετε περάσει και είμαι σίγουρος ότι αυτό που γίνεται δεν το θέλετε. Δεν θα ήθελα τέλος να παρασυρθώ γιατί πολλά μας είχατε πει και στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θα πω τίποτα, διότι θα πάρετε επώδυνα μέτρα που είναι όμως για το καλό της χώρας. Και αυτό κάναμε και εμείς. Σας στηρίζουμε, δεν καθόμαστε από έξω όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαστε μαζί σας. Το μείγμα των πολιτικών που θα επιλέξετε δεν πιστεύω ότι είναι ανάγκη να τα συζητήσουμε σήμερα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να μας πει ότι θέλω την εξουσιοδότηση για να φέρω συμφωνία. Την Κυριακή θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι η χώρα μετά την Κυριακή”.

Κλείνοντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε: “Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την πορεία γιατί θέλουμε να σωθεί η χώρα. Μας ενώνει η Ελλάδα, μας ενώνει η Ευρώπη, μας ενώνει το ευρώ, μας ενώνει η κοινή πορεία”.