Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/851160/638/10000/0x0000000000c2796f/1/arxaiologiko-mouseio-tegeas.jpg

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΛΘ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤ. & ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:00 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (Δ.Δ. Αλέας Δήμου Τρίπολης). Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο πρόγραμμα αφήγησης της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας Τεγέας. Η επανέκθεση αναπτύσσεται γύρω από δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος τιτλοφορείται «Μνήμες Μουσείου» και είναι αφιερωμένος στην ιστορία του Μουσείου. Στον άξονα «Τεγέα. Η γένεση, συγκρότηση και εξέλιξη μίας ελληνικής πόλης – κράτους» ξετυλίγεται το νήμα της διαμόρφωσης και εξέλιξης της αρχαίας αρκαδικής πόλης και της επικράτειάς της. Η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς, φημισμένο τόπο λατρείας της Πελοποννήσου. Εμπνευστής ενός ευρύτατου προγράμματος ανοικοδόμησης του ιερού κατά τον ύστερο 4ο αιώνα π.Χ. ήταν ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και γλύπτης Σκόπας από την Πάρο, ο οποίο μετά από την ολοκλήρωση της γλυπτής διακόσμησης του διάσημου Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού στη Μικρά Ασία, αφίχθη στην αρκαδική γη, με την οποία ο ομότεχνος πατέρας του διατηρούσε στενές σχέσεις και φιλοτέχνησε – μεταξύ άλλων – και το γλυπτό διάκοσμο του ναού της Αλέας Αθηνάς. Ο διάκοσμος αυτός, που εκτίθεται στο μουσείο, αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου γλύπτη του 4ου αι. π.Χ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πρώτα Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλάζει σελίδα και εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα. Πέρα από τις παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργείται ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού που στόχο έχει να ανανεώσει την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο του Μουσείου δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο και τις συλλογές του μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: http://www.tegeamuseum.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων