Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

53 Βουλευτές συνυπογράφουν ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ53 Βουλευτές συνυπογράφουν ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕΕρώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας προς τον Υπουργό Εργασίας, την οποία συνυπογράφουν 53 συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στους οποίους δεν επιτρέπεται να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης λόγω οφειλών άνω των 20.000 ευρώ. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Πριν από δύο χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με οφειλές έως 20.000 ευρώ να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, εντασσόμενοι σε ρύθμιση 40 μηνιαίων δόσεων. Πρόσφατα ωστόσο δημοσιεύθηκε απόφαση του Υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν καν να αιτηθούν τη συνταξιοδότησή τους. Είναι αυτονόητο ότι, εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής και, επιπλέον, στερηθεί το μοναδικό εισόδημα που έχει μέσω της σύνταξής του, θα οδηγηθούμε σε μαζικές κατασχέσεις περιουσιών, όπως άλλωστε αναφέρεται στα σχετικά ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους ασφαλισμένους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σταμάτησαν να καταβάλουν εισφορές τα χρόνια της κρίσης, ακριβώς λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Είναι δε βέβαιο ότι, όσο η αγορά παραμένει σε ύφεση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα παραμένουν σε αδυναμία πληρωμής. Σημειωτέον ότι οι ίδιες διατάξεις ισχύουν για όλες τις κατηγορίες συντάξεων, ακόμα και για τις αναπηρικές. Είναι ανάλγητο, σε ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, να στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ασφαλισμένος που πλήρωνε με συνέπεια τις εισφορές του επί 30 και πλέον χρόνια, χάνει καθολικά το δικαίωμα συνταξιοδότησης επειδή εσχάτως δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επειδή το κράτος δεν μπορεί να κρατά αυθαίρετα, χωρίς καμία ανταπόδοση, εισφορές 30 χρόνων, θεώρησα απαραίτητη την κατάθεση σχετικής ερώτησης, προτείνοντας και συγκεκριμένες εναλλακτικές.

Η πρώτη πρόταση αφορά την αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο απαιτείται εφάπαξ εξόφληση από τις 20 στις 30.000 ευρώ και αύξηση των δόσεων από 40 σε 60. Αυτό θα καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και θα ανακουφίσει χιλιάδες οφειλέτες, χωρίς να στερηθούν τη σύνταξη που δικαιούνται. Επίσης, πρότεινα τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις οφειλές. Επειδή οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων υπερβαίνουν τους 7 μήνες, όταν αφορούν μόνο τον ΟΑΕΕ, φτάνουν δε να υπερβαίνουν ακόμα και τα δύο χρόνια όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, συσσωρεύονται τεράστια ποσά αναδρομικά. Συμψηφίζοντάς τα με την οφειλή, οι ασφαλισμένοι θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να εξασφαλίσουν το ποσό που υπολείπεται.

Τέλος, για τις ακραίες περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω μέτρα, μπορεί να γίνεται συμψηφισμός πληρωμένων εισφορών με οφειλές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, να μπορούν, μόνο με δική τους αίτηση, να συμψηφίσουν τις εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει με τις οφειλές τους και, με βάση τη διαφορά, να δικαιούνται μειωμένη σύνταξη.

Κανείς δεν αμφισβητεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητα των Ταμείων από την πιθανότητα διόγκωσης των οφειλών. Πλην όμως, πρέπει να επιβιώσουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης με δεκαετίες σκληρής εργασίας, χωρίς να απειλούνται για μία ακόμη φορά με δημεύσεις, κατασχέσεις και διώξεις. Η αντικειμενική αδυναμία καταβολής εισφορών δεν πρόκειται να αλλάξει με αναγκαστικά μέτρα, ούτε πρόκειται με αυτόν τον τρόπο τα Ταμεία να εισπράξουν τα αναμενόμενα. Πιστεύω οι υπογραφές 53 Βουλευτών να ευαισθητοποιήσουν το Υπουργείο Εργασίας ώστε να βελτιώσει τις ρυθμίσεις.»
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
               κ. Ιωάννη Βρούτση
Θέμα: Στέρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Νόμος 4075/2012, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις των προηγούμενων νόμων 3863 και 3996, παρείχε τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές αυτές από τη σύνταξη σε 40 μηνιαίες δόσεις, εάν οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούσαν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
 Με την πρόσφατη απόφασή σας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2441/15-09-14, ορίζεται ότι όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ ή 15.000 ευρώ προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν καν να αιτηθούν τη συνταξιοδότησή τους.
Αντιλαμβάνεστε ότι εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής και, επιπλέον, στερηθεί το μοναδικό εισόδημα που έχει μέσω της συνταξιοδότησής του, θα οδηγηθούμε σε μαζικές κατασχέσεις περιουσιών, όπως άλλωστε αναφέρεται στα σχετικά ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους ασφαλισμένους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σταμάτησαν να καταβάλουν εισφορές τα χρόνια της κρίσης, ακριβώς λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Σύμφωνα με την απόφασή σας, ασφαλισμένος που πλήρωνε με συνέπεια τις εισφορές του επί 30 και πλέον χρόνια, χάνει καθολικά το δικαίωμα συνταξιοδότησης επειδή εσχάτως δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Δεν μπορεί να είναι νόμιμο, και οπωσδήποτε δεν είναι ηθικό, το κράτος να κρατά αυθαίρετα, χωρίς καμία ανταπόδοση, εισφορές 30 χρόνων. Είναι βέβαιο ότι, όσο η αγορά παραμένει σε ύφεση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα παραμένουν σε αδυναμία πληρωμής. Με την πρόσφατη μάλιστα ρύθμιση που ορίζει ότι οι εισφορές προς ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται μηνιαία, επί ποινή βαρύτατων προσαυξήσεων, οπωσδήποτε οι οφειλές θα διογκωθούν.
Σημειωτέον δε ότι οι ίδιες διατάξεις ισχύουν για όλες τις κατηγορίες συντάξεων, ακόμα και για τις αναπηρικές. Είναι ανάλγητο, σε ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, να τους στερείτε το δικαίωμα να αιτηθούν συνταξιοδότησης.

Κύριε Υπουργέ,
Κανείς δεν αμφισβητεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητα των Ταμείων από την πιθανότητα διόγκωσης των οφειλών. Πλην όμως πιστεύω συμφωνείτε ότι πρέπει να επιβιώσουν και οι ασφαλισμένοι, χωρίς να απειλούνται για μία ακόμη φορά με δημεύσεις, κατασχέσεις και διώξεις. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προτείνονται εναλλακτικά ή συνδυαστικά τα κάτωθι:
Α) Αύξηση του ορίου άνω του οποίου απαιτείται εφάπαξ εξόφληση, από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ και αύξηση των δόσεων της ρύθμισης από 40 σε 60. Αυτό θα καλύψει τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και θα ανακουφίσει χιλιάδες οφειλέτες, χωρίς να στερηθούν τη σύνταξη που δικαιούνται.
Β) Συμψηφισμός αναδρομικών με το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ποσό. Είναι γνωστό ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων υπερβαίνουν τους 7 μήνες, όταν αφορούν μόνο τον ΟΑΕΕ, φτάνουν δε να υπερβαίνουν ακόμα και τα δύο χρόνια όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει συσσώρευση τεράστιων ποσών αναδρομικών, τα οποία εάν συμψηφιστούν με την οφειλή, θα δώσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στους ασφαλισμένους να εξασφαλίσουν το ποσό που υπολείπεται. Βεβαίως, θα πρέπει να μπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τα Ταμεία προκειμένου να μην παγιωθεί η πρακτική της μη καταβολής εισφορών (θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά ασφαλισμένους συγκεκριμένων ετών).
 Γ) Για τις ακραίες περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω μέτρα, να γίνεται συμψηφισμός πληρωμένων εισφορών με οφειλές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης με βάση την κείμενη νομοθεσία (έχουν δηλαδή συμπληρώσει συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας) να μπορούν οι ασφαλισμένοι οφειλέτες, μόνο με δική τους αίτηση, να συμψηφίσουν τις εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει με τις οφειλές τους και, με βάση τη διαφορά, να δικαιούνται μειωμένη σύνταξη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων ανακούφισης των οφειλετών του ΟΑΕΕ, όπως τα ανωτέρω προτεινόμενα, προκειμένου και το Ταμείο να εξασφαλίσει την είσπραξη των οφειλών και οι ασφαλισμένοι να μην στερηθούν το δικαίωμα σύνταξης που θεμελίωσαν με δεκαετίες σκληρής εργασίας;
 
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1.    ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
2.    ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
3.    ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
4.    ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
5.    ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                           ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
6.    ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ                                 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
7.    ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
8.    ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ                    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
9.    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
10. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                             ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
11. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
12. ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
13. ΔΕΙΚΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
14. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
15. ΒΛΑΧΒΕΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ                                 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
16. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
17. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ                           ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
18. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ                               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
19. ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ                                         ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
20. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ                                 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
21. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
22. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                             ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
23. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
24. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
25. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
26. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                           ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
27. ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ           ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
28. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
29. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
30. ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
31. ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
32. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
33. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
34. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
35. ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
36. ΜΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ                             ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
37. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
38. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ                                        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
39. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ                               ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
40. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
41. ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
42. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                   ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
43. ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ                                     ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
44. ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
45. ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ                                     ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
46. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
47. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
48. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ     ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
49. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
50. ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
51. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                              ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
52. ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ-ΣΟΔΗ ΜΑΡΙΑ                           ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ
53. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ                                 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
54. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εμφάνιση 240914 ερώτηση οαεε.doc.