Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Spiegel: Η ώρα για το νέο ελληνικό "κούρεμα"

Angela-Merkel-Wolfgang-Schaeuble
Twitter@EmOikonomidis
Διαβάζοντας κανείς το άρθρο… στοργής που αφιερώνει το “Spiegel” στην Ελλάδα, με τίτλο “Ο κατά φαντασίαν θεραπευόμενος”, υποκύπτει αναπόφευκτα στον πειρασμό της διαπίστωσης ότι, μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής εκκρεμότητας στη Γερμανία, με τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού, το Βερολίνο αρχίζει και πάλι τα παιχνίδια με στόχο την Αθήνα.
Το “Spiegel” άλλωστε υπήρξε καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, των χρόνων της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα, το… ηχείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταφέροντας και καταγράφοντας θέσεις, σκέψεις και προτάσεις που στην πλειοψηφία τους υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.

Τον σκιώδη ηγέτη της σημερινής Ευρώπης, εκείνον που θυσιάζοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη κυρίως των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, κατάφερε να κρατήσει τη συνοχή της ευρωζώνης. Και επομένως, συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικού μορφώματος στηριζόμενου στη βάση της διαφορετικότητας, αν όχι της ιδιαιτερότητας των λαών της.
Το ρεπορτάζ του “Spiegel” είναι “άβολο” για την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι έρχεται τη στιγμή που η Αθήνα πραγματοποιεί μόλις τα πρώτα βήματά της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διαμορφώνει ένα πλαίσιο αμφισβήτησης της στρατηγικής της ελπίδας στην οποία επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς, για να καταφέρει η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση, να ανακτήσει την εθνική αξιοπρέπειά της, και να επιστρέψει στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που θα καταστήσει μακρινή, οδυνηρή ανάμνηση το Μνημόνιο.
Αν ωστόσο επιχειρήσει κανείς μια δεύτερη, περισσότερο προσεκτική ανάγνωση όσων γράφει το “Spiegel”, πιθανότατα θα διαγνώσει… μεταξύ των γραμμών, ότι οι Γερμανοί δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να… ανακοινώνουν το δεύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα ματώσει τον δημόσιο τομέα της Ευρώπης. Δηλαδή, μεταξύ άλλων και κυρίως, τους Γερμανούς φορολογούμενους.
“Οι θετικοί απολογισμοί από ελληνικής πλευράς, λειτουργούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση της Αθήνας. Και αυτή τη φορά η διεκδίκηση θα έχει να κάνει με μια δεύτερη απομείωση του χρέους”, είναι η φράση-κλειδί στο ρεπορτάζ του “Spiegel”.
Οι Γερμανοί (φορολογούμενοι) μπορούν να γκρινιάζουν όσο θέλουν. Τα γερμανικά ΜΜΕ μπορούν να παραδίδονται στη… χολή σε βάρος της χώρας μας. Η πολιτική ηγεσία του Βερολίνου ωστόσο, δηλαδή η χώρα που κάνει κουμάντο στη σημερινή Ευρώπη, γνωρίζει ότι μονάχα με μια Ελλάδα με βιώσιμη οικονομία, έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, και η ίδια η Γερμανία.
Και το… βιώσιμο της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τη (δεύτερη) απομείωση του ελληνικού χρέους.

ysterografa.gr