Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές... στα γενέθλια της Siemens

greek-crisis
Twitter@EmOikonomidis
Η Ιστορία έχει… τον τρόπο της να στέλνει τα μηνύματά της, σιωπηλά και σε δεύτερη ανάγνωση, χωρίς να χρεώνεται απόπειρα ποδηγέτησης των γεγονότων που έρχονται.
Το 2014 ξεκίνησε με την εγγενή προδιάθεση να είναι η χρονιά της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυο δόσεις: Αρχικά με την έγκριση μιας δεύτερης απομείωσης του ελληνικού χρέους, ένα “κούρεμα” που  θα αφορά τον δημόσιο τομέα των δανειστών, και θα έχει πιθανότατα τη μορφή παράτασης της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.

Και σε δεύτερη φάση, με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για τον απευθείας δανεισμό, χωρίς τρόικα, Μνημόνιο και… εγγυήτριες δυνάμεις. Επιστροφή δηλαδή στην προ 2010 εποχή, ή καλύτερα στην εποχή πριν την αυτοκαταστροφική πολιτική που ακολούθησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί τότε βιαίως σε έξοδο από τις αγορές και σε ένα Μνημόνιο εθνικής μελαγχολίας.
Σε αυτή τη διαδρομή των 12 μηνών που έχουμε μπροστά μας, οι ημερομηνίες που διεκδικούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα tipping point είναι 2: Η 5η Μαϊου, όταν και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, για πρώτη φορά μετά την αναμενόμενη επικύρωση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την ελληνική οικονομία. Και η 12η Οκτωβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, από το πόρισμα της οποίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές για απευθείας δανεισμό.
Το πεντάμηνο που θα μεσολαβήσει των δυο ημερομηνιών θα είναι και το πλέον κρίσιμο για τη χώρα μας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η απομείωση του χρέους, θα δοκιμαστούν στην πράξη, ώστε να αποφασίσει στη συνέχεια τον Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανάψει στις αγορές το πράσινο φως για την Ελλάδα.
Ας δούμε λοιπόν τη σημειολογία των δυο ημερομηνίων. Η 5η Μαϊου, ημέρα που αναμένεται να εγκριθεί το δεύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, σηματοδοτεί μεταξύ άλλων τα γενέθλια του Καρλ Μαρξ, τον θάνατο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Γενικών Τάξεων στη Γαλλία, που οδήγησε στη μεγαλύτερη επανάσταση την οποία γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, τη Γαλλική Επανάσταση.
Η 12η Οκτωβρίου απ’ την άλλη, ημέρα που θα ολοκληρωθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, σηματοδοτεί μεταξύ άλλων τα… γενέθλια της Siemens. Δηλαδή, της εταιρείας που συνέδεσε την παρουσία της στην Ελλάδα με ένα πρωτοφανές σε διαστάσεις σκάνδαλο, εξήγηση και πρόλογος της βαθιάς κρίσης που βιώνει μέχρι και σήμερα η πατρίδα μας.
Ήταν η 12η Οκτωβρίου του 1847, όταν σύμφωνα με το ιστορικό ημερολόγιο ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ίδρυσε στο Βερολίνο την εταρεία “Siemens AG & Halske”. Από τότε, είμαστε όλοι… Βερολινέζοι, όπως είχε πει και ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.