Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αιχμές Δένδια και Παπούλια για τη Δικαιοσύνη

papoulias_dendias_945276773
«Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας. Και δυστυχώς δεν έχει πρόβλημα μόνο εισαγόμενης τρομοκρατίας, όπως άλλες χώρες, έχει μεγάλο πρόβλημα και εγχώριας τρομοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας, ευχήθηκε στον υπουργό να πάει καλά η χρονιά, με επιτυχίες. «Σας συγχαίρω για τη δουλειά που κάνετε, χρειάζεται βέβαια και η στήριξη της Δικαιοσύνης για να πάει ακόμα καλύτερα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε, επίσης, ότι ξεκίνησε άσχημα η χρονιά και «σήμερα έχουμε το δυσάρεστο αυτό περιστατικό» και σημείωσε πως η Ελληνική Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. «Έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, πρέπει να πω, αρκετοί από αυτούς, αυτήν τη στιγμή είναι ελεύθεροι. Και έχουμε και σήμερα το πολύ δυσάρεστο περιστατικό με τον αδειοδοτηθέντα καταδικασθέντα για την τρομοκρατία. Ειλικρινά, είναι ιδιαίτερα στενάχωρο» τόνισε.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, εάν ομονοήσει η ελληνική κοινωνία και εάν όλοι οι θεσμοί της Πολιτείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Υπό δύο προϋποθέσεις: Απόλυτη κοινωνική ομόνοια προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παραφωνίες, χωρίς υποσημειώσεις και από την άλλη, απόλυτη εκτέλεση του καθήκοντος από όλους τους πολιτειακούς θεσμούς. Εάν αυτά δεν εκπληρωθούν, τότε η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικό κίνδυνο. Και αυτός ο σημαντικός κίνδυνος, αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, αφορά όχι μόνο τους συγκεκριμένους στόχους των τρομοκρατών, αφορά όλη την κοινωνία. Οικονομική ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη σε χώρα με τρομοκρατία δεν νοείται, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι το αίσθημα ασφαλείας είναι σημαντικό στοιχείο και συμφώνησε με την αναφορά του κ. Δένδια πως «οι σφαίρες των τρομοκρατών απευθύνονται κατά των ανέργων στην πραγματικότητα, περισσότερο απ’ όλα βλάπτουν αυτούς» και προσέθεσε: «Εκεί να στραφεί η προσπάθεια. Να χτυπήσουμε την ανεργία, να χτυπήσουμε όλα αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει στην παρούσα κρίση. Εάν υπάρχει τρομοκρατία είμαστε αδύναμοι».

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα της αρμοδιότητάς του και για τα θέματα τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας: «Η τρομοκρατία, και μάλιστα η εσωτερική τρομοκρατία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται όμως δύο παραμέτρους: Το πρώτο είναι η απόλυτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς παρενθέσεις, και το δεύτερο, είναι η εκτέλεση από όλους τους πολιτειακούς παράγοντες του θεσμικού τους ρόλου. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Σε ερώτηση σχετική με την υπόθεση Ξηρού, ο κ. Δένδιας είπε: «Θα μου επιτρέψετε να μην σας κάνω δήλωση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εάν θέλετε, θα σας πω το εξής: Τους όρους αποφυλάκισης ή άδειας τους προβλέπει ο νόμος. Ο εισαγγελικός λειτουργός και το Συμβούλιο το συγκεκριμένο ορίζει ρητά, αλλιώς δεν δίδεται άδεια, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ύποπτος φυγής και επίσης ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Άρα δεν υπάρχει το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθησή του».

ysterografa.gr