Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«Κολοσσιαία» κύματα «πνίγουν» τη Βρετανία

Κύματα ύψους 8 μέτρων σκεπάζουν τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές της Βρετανίας, προκαλώντας ζημιές και πλημμύρες σε αρκετές περιοχές, καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό...
πλήττει τη χώρα από το πρωί της Δευτέρας.

Στο Αμπερίστγουϊθ της δυτικής Ουαλίας παραθαλάσσια φοιτητικά διαμερίσματα εκκενώθηκαν προληπτικά. Τις προηγούμενες ημέρες εκατοντάδες οικίες και δρόμοι πλημμύρισαν, κυρίως στα νότια και στα δυτικά.

Οι αρχές προειδοποιούν για «κολοσσιαία» κύματα και ανέμους με ταχύτητα άνω των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Συνολικά 100 προειδοποιήσεις και 220 συναγερμοί για πλημμύρες είναι σε ισχύ σε όλη τη χώρα, ενώ σε μία περίπτωση η προειδοποίηση χαρακτηρίζεται «σοβαρή», κάτι που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι πλημμύρες της Δευτέρας ίσως είναι χειρότερες από εκείνες των προηγούμενων ημερών.

Από τις παραμονές των Χριστουγέννων, η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή πέντε ανθρώπων, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ένας 18χρονος, που παρασύρθηκε από τα κύματα στο Ντέβον, ενώ τραβούσε φωτογραφίες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μία γυναίκα και ο σκύλος της στην περιοχή Somerset Levels στη νοτιοδυτική Αγγλία διασώθηκαν μετά από 13 ημέρες παγίδευσής τους στο πλημμυρισμένο τους σπίτι. Η γυναίκα διασώθηκε με βάρκα από το παράθυρο του πάνω ορόφου του σπιτιού, όπου είχε περιοριστεί από την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Σημαντικά προβλήματα έχουν αναφερθεί για άλλη μια μέρα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, λόγω πλημμυρών και ξεριζωμένων δέντρων. Η συνεχής βροχόπτωση έχει προκαλέσει ακόμα και κατολισθήσεις.

sigmalive.com