Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Σίσι αποφάσισε να γίνει... Φαραώ της Αιγύπτου

Abdel-Fatah-al-Sisi-620x330
Twitter@EmOikonomidis
Από το “αν” στο “πότε”… Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέτρεψε το καλοκαίρι τον Μοχάμεντ Μόρσι, και κατάφερε να μετατρέψει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε τρομοκρατική οργάνωση, θα ανακοινώσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας των Φαραώ, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο ή το καλοκαίρι.
Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις του, ο Σίσι έμοιαζε από την πρώτη στιγμή να επιθυμεί να μμηθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ, που έκανε επίσης τη μετάβαση από τον στρατό στην πολιτική, και να ηγηθεί της Αιγύπτου στα δύσκολα, όσο και ενδιαφέροντα χρόνια που έρχονται.
Μεταξύ των πολιτών της Αιγύπτου άλλωστε απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας, καθώς στο πρόσωπό του μια κοινωνία που… απειλήθηκε από το πολιτικό Ισλάμ, βλέπει τον ηγέτη που απέτρεψε τα χειρότερα. Γι’ αυτό άλλωστε και το πραξικόπημα στο οποίο πρωταγωνίστησε τον Ιούλιο του 2013, βαφτίστηκε “διόρθωση επανάστασης”, και σταδιακά έγινε αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, με μοναδική εξαίρεση-παραφωνία την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Σίσι είναι 59 ετών, και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο “Reuters” υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αξιωματικός του στρατού στην Αίγυπτο, πριν από μερικές μέρες υπήρξε συνάντηση των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έδωσαν την… ευλογία τους στον στρατηγό που ανέτρεψε τον Μόρσι, να επιχειρήσει να τον διαδεχθεί και στο προεδρικό αξίωμα με τη λαϊκή ψήφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα ανακοινώσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Αιγύπτου μετά το δημοψήφισμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 14-15 Ιανουαρίου, και εν συνεχεία θα παραιτηθεί από την ηγεσία του στρατού και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του.
Ο ίδιος βέβαια θέλει να τον συγκρίνουν με τον Νάσερ και όχι τον Μουμπάρακ, για τέτοιες απαιτήσεις έναντι της Ιστορίας ωστόσο… έχει ακόμη μέλλον.

ysterografa.gr