Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Παραιτήθηκε εκείνος που ήθελε να χρεοκοπήσει την Ελλάδα!

Mohamed-El-Erian
Twitter@EmOikonomidis
Ένα από τα διαρκή σκάνδαλα, που ενδεχομένως δεν θα φτάσουν ποτέ στη φυσική κρίση της Δικαιοσύνης, λόγω της πολυπλοκότητάς του, είναι η λυσσώδης προσπάθεια… με το ζόρι χρεοκοπίας της Ελλάδας, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, τα έτη 2011-2012.
Εκείνη την περίοδο, υπήρξαν αρκετοί πρόθυμοι, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και σε λιγοστές περιπτώσεις εντός συνόρων, οι οποίοι προπαγάνδιζαν και προδίκαζαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, και τη βίαιη έξοδό της από την ευρωζώνη.
Τα αποτελέσματα γνωστά, και τα απόνερά της προσπάθειάς αυτής τα υφίσταται μέχρι και σήμερα η ελληνική κοινωνία. Ποιός θα ξεχάσει όσους έσπευδαν να αποσύρουν πανικόβλητοι τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο κεντρικός πυλώνας σταθερότητας μιας οικονομίας που δεν διακρίθηκε ποτέ για την… καινοτομία της να βρεθεί… στο ράφι; Ποιός θα ξεχάσει τα πύρινα ρεπορτάζ που εμφάνιζαν την Ελλάδα περίπου ως τον αδύναμο κρίκο συνολικά του πλανήτη;
Ο “προφήτης της κρίσης” Νουριέλ Ρουμπινί, ήταν ένας από εκείνους που έμοιαζαν να έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Τζορτζ Σόρος, η περπατησιά του οποίου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία. Και τη σταθερότητα των κρατών.
Περισσότερο από όλους ωστόσο, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων, το hedge fund της “Pimco”, φρόντισε με αναλύσεις και καταστροφολογικές για την Ελλάδα προβλέψεις, να διεκολύνει τις αγορές που επιθυμούσαν να κερδίσουν χρήματα από την εθνική δυστυχία των Ελλήνων.
Σήμερα, με την Αθήνα να απέχει πλέον πολύ από εκείνη την εφιαλτική περίοδο, έχει τη σημασία της η είδηση της αιφνίδιας και ανεξήγητης παραίτησης του “εγκεφάλου” της “Pimco” Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Του 55χρονου “γκουρού” των ομολόγων, που έγινε επί σειρά ετών το κατεξοχήν πρόσωπο της εταιρείας, και αναμενόταν να διαδεχθεί τον ιδρυτή της “Pimco” Μπιλ Γκρος στην καρέκλα του προέδρου, όταν ο τελευταίος θα αποχωρούσε.
Ούτε η εταιρεία αλλά ούτε και ο ο Ελ-Εριάν εξέδωσαν κάποια διευκρινιστική ανακοίνωση για το διαζύγιο. Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές γυρίζουν την πλάτη τους σε παιχνίδια των hedge funds, σαν και εκείνα που προσπάθησε να παίξει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν με την Ελλάδα.
Είναι λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, μια ηθική νίκη.

ysterografa.gr