Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο Ροχανί (θυμίζοντας... Μαχάτμα Γκάντι) αποκάλυψε στο Νταβός πώς θα νικηθούν η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός



Twitter@EmOikonomidis

Μάνος ΟικονομίδηςΤο… rebranding της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, με την άνοδο στην εξουσία του μετριοπαθούς κληρικού Χασάν Ροχανί, έχει ήδη κομίσει τα πρώτα, αξιοσημείωτα αποτελέσματα της στρατηγικής εξωστρέφειας και απενοχοποίησης από ένα παρελθόν, το πολύ πρόσφατο, γεμάτο φωνές, απειλές και ακρότητες, από τη Δημοκρατία που θα μπορούσε… να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή. Επομένως, τον πλανήτη ολόκληρο.
Ο Χασάν Ροχανί πέτυχε μέσα μόλις σε μερικούς μήνες να αλλάξει την εικόνα που είχε η διεθνής κοινότητα για το Ιράν, και να κραδαίνει ως ιστορικό τρόπαιο τη Συμφωνία της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που επέτρεψε στο Ιράν να υπερβεί τις πολυετείς κυρώσεις, και να φαντάζει σήμερα αξιόπιστος και φερέγγυος συνομιλητής για όλους. Πλην… του Ισραήλ φυσικά.

Σήμερα, στο Νταβός της Ελβετίας, στο πρώτο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο οποίο συμμετείχε ως Πρόεδρος του Ιράν, ο Χασάν Ροχανί έκλεψε την παράσταση. Με μια ομιλία-σταθμό, που θα διδάσκεται στα μελλοντικά εγχειρίδια της πολιτικής επικοινωνίας, θυμίζοντας… Μαχάτμα Γκάντι, καθώς άρθρωσε μια ρητορική κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης, μιλώντας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που θα κερδηθεί μονάχα αν η απόγνωση αντικατασταθεί από τη χειροπιαστή ελπίδα.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας του Χασάν Ροχανί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπως ανέβηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Ιρανού Προέδρου στο Twitter:
“Η παγκοσμιοποίηση, την εποχή της οικονομικής κρίσης, δείχνει ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αν λοιπόν δεν επιλέξουμε σοφούς καπετάνιους, η καταιγίδα θα μας πλήξει όλους.
Κοινωνικές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο δείχνουν ότι οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική δικαιοσύνη και το συμφέρον του κάθε ανθρώπου χωριστά.
Μόνο έτσι θα βγουν κερδισμένοι οι άνθρωποι, οι οποίοι και αποτελούν τον πυρήνα των κοινωνιών και των εθνών.
Η οικονομία του Ιράν έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε μια από τις 10 μεγαλύτερες του κόσμου, μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, και προσωπικά σκοπεύω να ενισχύσω αυτή την προοπτική, με τις πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές μου στην κοινωνική, οικονομική και διπλωματική πολιτική μας.
Η πραγματικότητα είναι ότι μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και στη Μέση Ανατολή, το Ιράν απολαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες κοινωνικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινών και βιώσιμων λύσεων στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Τέτοια ζητήματα είναι η προώθηση οικονομικών σχεδίων με σεβασμό στο περιβάλλον, η διεύρυνση του εμπορίου, η κατανόηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, η διαρκής μάχη απέναντι στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Οι κρίσεις τις οποίες έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα δείχνουν ότι η οικονομία από μόνη της δεν επαρκεί για να ευημερούν οι άνθρωποι. Χρειάζονται ηθικές αξίες καθώς η καλλιέργεια της πολιτικής συνείδησης.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος που θα διασφάλιζε στους ανθρώπους μια υγιή διαβίωση, αποτελεί ένα έγκλημα κατά του παρόντος, αλλά και κατά των γενεών που έρχονται. Δεν μπορεί να ενισχύουμε έναν λαίμαργο καταναλωτισμό, χωρίς να συνυπολογίζουμε τίποτα άλλο.
Σκοπεύουμε να ανοίξουμε ξανά εμπορικές, βιομηχανικές και οικονονικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, όπως για παράδειγμα με την Τουρκία, το Ιράκ, τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τις χώρες του Περσικού Κόλπου, εκείνες της περιοχής του Καυκάσου, καθώς επίσης και της Κεντρικής Ασίας.
Ιστορικά είχαμε σημαντικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, και τώρα βρισκόμαστε στην οδό της αφύπνισης των σχέσεων αυτών.
Τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν καθίσει γύρω από το ίδιο τραπέζι, και έχουν διαπραγματευτεί σοβαρά και με ειλικρίνεια για σημαντικά ζητήματα.
Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη στα χρόνια που ακολούθησαν την Ισλαμική Επανάσταση, ενώ και οι Αμερικανοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολίτες του Ιράν, και να διαπιστώσουν το υψηλό επίπεδο και την κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μου.
Η Ισλαμική Επανάσταση και η εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπήρξε το επιστέγασμα πολυετών αγώνων του λαού μου για ελευθερία και δικαιοσύνη. Η Δημοκρατία μας κάνει ακόμη τα πρώτα βήματά της, έτσι είναι πολύ σημαντικό η ηγεσία των ΗΠΑ να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας μου, και να σεβαστεί την Ιστορία μας.
Προέρχομαι από ένα μέρος του κόσμου το οποίο δυστυχώς κυριαρχείται από διαρκή αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Και παρόλο που το Ιράν έχει κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της βίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον. Μόνο μέσω της πολιτιστικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας μπορείς να αντικαταστήσεις την απόγνωση που οδηγεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μόνο έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη θρησκευτική πίστη για να υπηρετήσεις την ανθρωπότητα, αντί να την καταστρέφεις.
Η ασφάλεια όλου του κόσμου εξαρτάται από την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Και ειρήνη και ασφάλεια δεν θα επιτυχθούν χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων, τις επιθυμίες, τις ανησυχίες τους.
Η ειρήνη και η ασφάλεια προϋποθέτουν ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη προϋποθέτει πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία.
Γι’ αυτό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν στοχεύει σε τίποτα διαφορετικό από την ειρήνη. Γι’ αυτό και δεν θα δεχτούμε εμπόδια στο δρόμο μας. Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει η ρητορική εκείνων που εξακολουθούν να προσπαθούν να τρομάξουν τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, για τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η πρότασή μου για μια ανθρωπότητα απέναντι στη βία και τον εξτρεμισμό στηρίζεται στην ανάπτυξη μιας κοινής βάσης αξιωκών αρχών, ανεξαρτήτως της αφετηρίας του καθενός, ανεξαρτήτως της θρησκείας στην οποία πιστεύει.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Με πράξεις και όχι λόγια”, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.