Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: "... ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία προγραμματική πρόταση,.. αυτά τα οποία λέει είναι αέρας φρέσκος...".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ  ΣΤΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΑΤΟΛΑ
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας, ζητώντας σας σχόλιο για ένα κράτος το οποίο πρώτα ανοίγει την πόρτα σε έναν τρομοκράτη για να φύγει και στη συνέχεια τον επικηρύσσει με 4 εκ. ευρώ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, δε νομίζω πως υπάρχουν λόγια. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη οργή και μια πάρα πολύ μεγάλη στενοχώρια γι’ αυτά τα οποία συμβαίνουν. Είπα ότι δυστυχώς το ελληνικό κράτος έχει μια αντίληψη εξαιρετικά χαλαρή απέναντι στην τρομοκρατία. Νομίζουν δηλαδή ότι με την σύλληψη ενός τρομοκράτη τελείωσε το θέμα. Και είχα σχεδόν καταντήσει γραφική επισημαίνοντας σε διάφορους τόνους ότι δεν έχει κλείσει το θέμα με τη σύλληψη ενός δολοφόνου. Ότι πρέπει κανένας να έχει το νου του και για τη συνέχεια. Δυστυχώς..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για ορισμένους οι οποίοι έλεγαν ότι η τρομοκρατία τελείωσε στην Ελλάδα..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λέω για ορισμένους οι οποίοι θεωρούν ότι ένας κλέφτης πορτοφολιού έχει την ίδια μεταχείριση με έναν στυγερό δολοφόνο, ο οποίος δολοφόνησε πισώπλατα ή έβαλε βόμβες για να τιναχτούν στον αέρα αθώοι άνθρωποι, ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο.. Τα λέω όλα αυτά διότι όταν περνάμε περιόδους ηρεμίας ξεχνάμε το πρόβλημα και από εκεί και πέρα γίνονται τα διάφορα κωμικοτραγικά τα οποία διαβάζουμε σήμερα περί του Ξηρού. Και μία ολόκληρη κοινωνία η οποία έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αγράμματος, είναι βαψομαλλιάς,  είναι δολοφόνος περίπου ή συζητάμε αν έχει την Α΄ή την Β΄πολιτική άποψη. Λοιπόν δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε διότι δυστυχώς ο θάνατος και οι δολοφονίες είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι ΗΠΑ για αυτήν την ιστορία δεν είναι λίγο άκομψος με την έννοια ότι είναι σαν να έδωσαν εντολή ενώ μπορούσαν να είναι παρέμβασή τους, δικαιολογημένη γιατί είχαν θύματα, να ήταν σε διαφορετικό τόνο και ύφος;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κάτι, εγώ προσγειώθηκα χθες τη νύχτα ήμουνα στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο. Είδα πολύ κόσμο εκεί. Οι άνθρωποι τους οποίους είδα η πρώτη ερώτηση που μου κάνανε ήταν « Μα πώς είναι δυνατόν να δίνετε άδεια σε έναν τρομοκράτη;»  Δεν το καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης αυτό αλλά δεν το καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα. Όταν εγώ είχα πει ότι ένας βιαστής παιδιών πχ μπορεί να πάρει άδεια κατά τη γνώμη σας; Κατά τη δική μου γνώμη δεν μπορεί να παίρνει άδεια. Ένας έμπορος ναρκωτικών μπορεί να παίρνει άδεια από τη  φυλακή; Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί διότι θα ξαναπουλήσει ναρκωτικά. Ένας άνθρωπος λοιπόν ο οποίος ευθέως και κατηγορηματικά υπερηφανεύεται, διότι εδώ πέρα έχουμε φτάσει στην απίστευτη κατάσταση να τσακώνονται μεταξύ τους οι τρομοκράτες ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα της τρομοκρατίας, δηλαδή της δολοφονίας και εμείς να παριστάμεθα και να χαιρετίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το σωφρονιστικό σύστημα λειτουργούσε όπως πρέπει θα έπρεπε να παίρνουνε άδεια οι πάντες.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι κ. Δελατόλα  δεν θα έπρεπε να παίρνουν άδειες οι πάντες, θα έπρεπε να παίρνουν αυτοί οι οποίοι θέλουνε να επανενταχθούν στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το σωφρονιστικό σύστημα λειτουργούσε στα πρότυπα άλλων χωρών, εσείς τα ξέρετε καλύτερα αυτά ως άνθρωπος που ασχολείστε με τα διεθνή, θα μπορούσαν να παίρνουν. Αν όμως λειτουργεί όπως είναι σήμερα έχετε δίκαιο κάποιες κατηγορίες είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι ναι….
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν ο νόμος προβλέπει ότι αξιολογείς, αξιολογείς τον φυλακισμένο ο οποίος ειλικρινώς έχει μεταμεληθεί, και έχουμε τέτοιες  φαινόμενα, ο οποίος έχει απορρίψει το λάθος τελοσπάντων ή το έγκλημα το οποίο έκανε και θέλει να επανενταχθεί στην κοινωνία. Άρα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σταματήσει η λογική των αδειών. Δεν πρέπει από μια περίπτωση να καταλήξουμε στα άλλα άκρα. Αλλά ότι αξιολόγηση σημαίνει ότι ένας ο οποίος καίει το κελί του για να μεταφερθεί σε πτέρυγα, ο οποίος κάνει βόλτες, ο οποίος δημόσια – δε μιλάω τώρα για το τι έλεγε στους φυλακισμένους- δημόσια λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί η δράση του, ε με συγχωρείτε πάρα πολύ αξιολογώ με το δικό μου μυαλό ότι αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να πάρει άδεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γι’ αυτούς που λένε ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτήν την ιστορία από την στιγμή που συνέβη η απόδραση τι έχετε να πείτε γιατί το βλέπω να προσπαθεί η ΝΔ να τη βάλει στην ατζέντα αυτήν την συζήτηση..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε εγώ θέλω να σας πω κάτι και να κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση. Εάν η τρομοκρατία αποτελέσει το λόγο περαιτέρω διχασμού του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τότε έχει πετύχει τον στόχο της. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί ότι εδώ πέρα από κοινού θα στείλουμε τα μηνύματα προς τους τρομοκράτες. Δεν αντέχει η χώρα διχασμό. Δεν αντέχει η χώρα ενόψει πολιτικών εξελίξεων δηλαδή εκλογών –ευρωεκλογών, σε ένα από τα πιο κρίσιμα τρίμηνα για την Ελλάδα για να μην χάσουμε από τις θυσίες τις οποίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, να διακινδυνεύσουμε μέσω των δικών μας των αλληλοκατηγοριών, μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, από τη μια περί τρομοκρατίας από την άλλη περί χουντικών κοκ. Να πέσει ο πολιτικός διάλογος σε αυτό το επίπεδο και να παίζουμε το παιχνίδι των
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά αυτό που είπε ότι ήταν επανάσταση η 21η Απριλίου το κόμμα σας τον ανέχεται δεν τον διέγραψε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και τους άλλους τους ανέχονται τα άλλα κόμματα κ. Χατζηνικολάου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή έκανε κάποιος ένα ολίσθημα και μίλησε για την δικτατορία ως επανάσταση ότι θα καταλήξουμε να ονομάζουμε την ΝΔ χουντικό κόμμα ή ανάλογα η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατικό κόμμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ολίσθημα ήταν ότι είπε επανάσταση την χούντα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε πώς θέλετε να το χαρακτηρίσω; Πείτε μου ότι θέλετε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίμενα κάτι πιο βαρύ να ακούσω…
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορώ να σας πω ότι θέλετε άλλωστε τη θέση μου για την δικτατορία την ξέρετε εμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα πολιτικά. Τα 2 τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ψαλίδα έχει ανοίξει στις 3-3,5 μονάδες. Η ερώτηση είναι τι κατά τη γνώμης ας φταίει; Έχει βελτιώσει την εικόνα του και την προγραμματική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ ή φθείρεται η κυβέρνηση; Και αν συμβαίνει το δεύτερο γιατί;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε τώρα γιατί; Φθείρεται βεβαίως η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία προγραμματική πρόταση είναι σαφές. Βγήκε ο Γιώργος Σταθάκης, που είναι και συμπατριώτης μου, και είπε ότι το 5% είναι μόνο επαχθές από το χρέος και πέσανε να τον φάνε τον άνθρωπο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε και κάτι άλλο όμως ότι το υπόλοιπο είναι μέσα σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι ναι καλά. Μα εδώ εν υπάρχει θέμα τώρα προσγειώνονται. Κάνουν ηρωική προσπάθεια προσαρμογής. Είναι βέβαιον λοιπόν ότι εναλλακτική πρόταση σήμερα κύριοι δυστυχώς δεν υπάρχει με την έννοια ότι η μόνη σοβαρή εναλλακτική πρόταση θα ήταν να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Και άρα ό,τι θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός να πάνε χαμένες και να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση στην οποία έφτασε χθες η πρόεδρος της Αργεντινής η οποία απαγόρευσε την οποιαδήποτε αγορά από το εξωτερικό του οποιοδήποτε πράγματος στην Αργεντινή. Λοιπόν αυτή είναι δυστυχώς η εναλλακτική λύση. Τώρα η κυβέρνηση σαφώς φθείρεται και είναι βέβαιον ότι έχει μείνει αν θέλετε και από αναπνοή με ορισμένα από τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε είναι λίγο αντιφατικά, τουλάχιστον έτσι ακούγονται στα δικά μου αυτιά αυτά που λέτε δηλαδή από την μια μεριά δεν υπάρχει εναλλακτική δεν μπορούμε να τα τινάξουμε στον αέρα αλλά να συνεχίσουμε αυτό το οποίο φθείρει την ΝΔ και δεν έχει και αναπνοή. Δεν καταλαβαίνω..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω διότι υπάρχει ένα καθήκον το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον οποιοδήποτε κομματικό στόχο. Και το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να βγάλουμε τη χώρα από εκεί που βρίσκεται.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε ναι αλλά δεν την βγάζουμε, το χρέος φέτος ας πούμε, έχει ανέβει μέσα σε έναν χρόνο 20 μονάδες του ΑΕΠ..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την βγάζουμε διότι πρώτα απ’ όλα υπάρχει μια απόφαση η οποία είναι δεδομένη, η απόφαση του Ιουνίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι δεδομένη «Ξέχνα το Γιάννη» είπε ο Σόιμπλε. Εγώ διαβάζω τον κ. Στουρνάρα…
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφήστε με τώρα να σας πω. Υπάρχει μια απόφαση η οποία είναι γραμμένη αυτό δεν μπορείτε να μου το αμφισβητήσετε. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία λέει ότι θα υπάρξει η αντιμετώπιση του χρέους της χώρας από την ώρα που πλέον θα είναι απολύτως σίγουρο ότι η χώρα έχει μπει σε μια φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτή η μάχη δίνεται σήμερα. Είναι εύκολη; Όχι βεβαίως δεν είναι εύκολη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπάρχουνε και πάρα πολλές ατυχίες, συμβάντα τα οποία δεν τα περίμενε κανείς, υπάρχουν ολιγωρίες, που εγώ η ίδια τις έχω πάρα πολλές φορές στηλιτεύσει και με έχετε ακούσει να το λέω, βλέπε φόρους, βλέπε πάταξη της φοροδιαφυγής, βλέπε ελέγχους. Μπορώ να μιλάω μέχρι αύριο, επί της ουσίας όμως η συνολική εικόνα είναι ότι θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε το θέμα του χρέους πλέον μετά τις Ευρωεκλογές. Αυτή είναι η συνολική εικόνα. Εάν λοιπόν η διαπραγμάτευση για το χρέος μας οδηγήσει σε μια λύση η οποία να είναι βιώσιμη για την Ελλάδα, κυρίως βιώσιμη για τους τόκους που θα πληρώνουμε κάθε χρόνο, διότι γι’ αυτό μιλάμε. Εάν πλήρωνε η Ελλάδα 20 δις. τόκους και αν θα πληρώνουμε 4 δις. τόκους. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά για την ετήσια επιβάρυνση του έλληνα πολίτη. Άρα αυτό συζητάμε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σήμερα με ψυχραιμία. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία σε μια φάση δυστυχώς όπου η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει και όπου ακούγονται διάφορα εκτός κάθε λογαριασμού πλέον πράγματα σε αυτήν την χώρα. Και εμείς πρέπει να αντέξουμε. Πρέπει να αντέξουμε διορθώνοντας ότι μπορούμε να διορθώσουμε και πιστεύοντας ότι αυτή η πολιτική έχει μέλλον και θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όταν ο Ραχόι στην Ισπανία βγήκε στις αγορές και πήρα 3,5% επιτόκιο,  δεν το περίμενε κανένας. Διότι άνθρωποι, τεχνοκράτες, Κασσάνδρες λογιστές όλοι λέγανε γύρω στο 5% κλπ και πήρε 3,5. Το οποίο σημαίνει ότι όταν θα καταφέρει η χώρα να βγει θα καταφέρουμε και εμείς να σταθούμε στα πόδια μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θα σας πω κάτι το οποίο θα θέλει καμιά ώρα να το συζητάμε μετά δυστυχώς αλλά μπορούμε να το βάλουμε σαν τίτλο σε μια επόμενη συνέντευξη μας. Συζητάμε ακόμα και στο κέντρο της λογικής μας όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των δημοσιογράφων είναι το πώς θα βγούμε στις αγορές. Δηλαδή να κάνουμε τι; Να ξαναδανειστούμε και κεντρικό μας θέμα είναι τα επιτόκια όχι πως θα αυξήσουμε την παραγωγή, όχι πως θα γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, όχι το πως θα αναπτυχθούμε αλλά το πώς θα διαπραγματευτούμε χρέη και επιτόκια για τον επόμενο δανεισμό. Εγώ από το πολιτικό μας σύστημα δεν έχω ακούσει καμιά άλλη σοβαρή συζήτηση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι ένα λεπτό, έχουμε κάνει και είμαι έτοιμη εγώ να καθίσω μαζί σας μια ώρα και να σας πω για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας αλλά μια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία χώρα παγκοσμίως η οποία να μην δανείζεται. Όλες δανείζονται. Η Γερμανία δανείζεται καθημερινά, όταν έφτασε τα αρνητικά επιτόκια η Γερμανία διότι έτσι δουλεύει το διεθνές σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εγώ δεν είπα ότι δεν θα δανειζόμαστε είπα να ανοίξει η συζήτηση για το εθνικό προϊόν.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως και όχι μόνο να ανοίξει και να καθίσουμε κάτω και να την κάνουμε σε λεπτομέρειες και να αρχίσουμε να συζητάμε ποια είναι τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα στη γεωστρατηγική θέση που βρισκόμαστε τι μπορούμε πραγματικά, πώς μπορούμε να αφήσουμε το εθνικό προϊόν βεβαίως. Αλλά όταν λέω για την αγορά το λέω ως δείγμα εμπιστοσύνης ότι η χώρα βγήκε από την κρίση. Διότι γιατί σήμερα δεν μπορούμε να βγούμε στην αγορά; Γιατί αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αέρας φρέσκος; Είναι αέρας φρέσκος διότι ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν σήμερα βγούμε στις αγορές τα επιτόκια μας, τα οποία ενδεχομένως για 5ετή ομόλογα μπορούμε να πάρουμε, θα είναι πάνω από 8,5-12%. Ποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Οικονομίας θα το υπογράψει αυτό; Ποιος θα πει στον ελληνικό λαό ότι θα πληρώνει τέτοιου είδους επιτόκια; Λοιπόν είναι ώρα να σοβαρευτούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν για πείτε μας κάτι, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε πάντα ένα διαρκές φλερτ με την αριστερά. Πώς βλέπετε την κίνηση των 58; Θα αποτελέσει ένα πόλο που θα στηρίξει μια κυβέρνηση μελλοντική του χώρου του δικού σας ή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν τους εύχομαι καλή επιτυχία. Εγώ πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να εκφραστούνε νέες δυνάμεις αλλά και παλιές δυνάμεις οι οποίες έχουν αλλάξει μυαλά. Και αυτές μέσα, δεν έχουμε θέμα φτάνει να καταφέρουνε να δημιουργήσουνε κάτι το υγιές. Τώρα με ποιους θα συνεργαστεί κανένας αύριο αυτό είναι πάρα πολύ πρόωρο να το πούμε. Εάν η Ελλάδα ας πούμε είχε απλή αναλογική μέσα στη Βουλή θα ήτανε ενδεχομένως και 10 κόμματα και 9 κόμματα κλπ και θα έπρεπε να αναζητήσουνε μια πλατφόρμα συνεργασίας για να μπορέσουνε να βγάλουνε την χώρα από το αδιέξοδο το οποίο θα είχε δημιουργηθεί λόγω ακυβερνησίας. Άρα είναι βέβαιον ότι η λογική της συνεργασίας πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό μας. Μέχρι τώρα τα κόμματα στην Ελλάδα είχαν την αλαζονεία να πιστεύουνε ότι μόνα τους έρχονται, μόνα τους καταργούν ότι είχε κάνει ο προηγούμενος, είτε καλό είτε κακό,  και μόνα τους σώζουν τον τόπο. Και ήρθαμε εκεί που ήρθαμε. Ας βάλουμε λοιπόν μυαλό και ας καταλάβουμε ότι δεν έχουμε εμείς το αλάθητο του Πάπα και ότι όλοι έχουνε κάτι να προσφέρουνε και όλοι έχουνε κάτι να πούνε και να αρχίσουμε να ακούμε λίγο περισσότερο απ’ ότι να θεωρούμε ότι μπορούμε απλώς και μόνο να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις.