Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Βαρθολομαίος: Τα νέφη της σημερινής αρνητικής συγκυρίας θα παρέλθουν

vartholomaios
«Τα νέφη της σημερινής αρνητικής συγκυρίας θα παρέλθουν» αρκεί ο λαός να έχει πίστη στο Θεό και υπομονή υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προεξάρχων στον πανηγυρικό εσπερινό στη μνήμη του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, παρουσία ιεραρχών, μελών της κυβέρνησης, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο κήρυγμα του, στην ιστορία της μονομαχίας του «αδυνάμου» στρατιώτη Νέστωρα στα τέλη του 3ου αι. και της νίκης του, με την ευλογία του – φυλακισμένου εκείνη την εποχή για την πίστη του – αξιωματικού και μετέπειτα αγίου, Δημητρίου, επί του ειδωλολάτρη γίγαντα Λυαίου, που έκανε το Νέστωρα μετά τη νίκη του να αναφωνήσει μέσα στο στάδιο, ότι ο Θεός του Δημητρίου, τον βοήθησε. Ο κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε ότι ο άγιος Δημήτριος «ως Θεσσαλονικεύς υπήρξε συμπολίτης σας», αλλά «ως άγιος είναι Οικουμενικός» και μέσω της ιστορικής αφήγησης έστειλε μήνυμα προς τους ισχυρούς «κάθε εποχής».
«Ο άγιος (Δημήτριος) υπερβαίνει τον τόπο του μαρτυρίου του και επεκτείνεται εις την Οικουμένη … καθαιρών την έπαρση των διαφόρων Λυαίων, πασών των εποχών, των Λυαίων των νομιζόντων, ότι δια της ισχύος της υλικής, ήτις δοθείσης αυτοίς παρά Θεού εξουσίας και κρατήσεως, θα καταβάλουν το φρόνημα και την πίστιν και την αλήθειαν των ορθοδόξων» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:
«Λησμονούν όμως οι διάφοροι Λυαίοι, όλων των εποχών, ότι αρκεί μόνον η χάρις και η ευλογία, η προσευχή ενός αγίου, δια να προκαλέσει και προσελκύσει το έλεος του Θεού και δια μιας απλής λακωνικής προσευχής, ως της προσευχής του αδυνάμου Νέστωρος : «ο Θεός, Δημητρίου, βοήθει μοι» δια να επέλθει η νίκη».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να είναι υπερήφανοι για την πόλη τους και την “ορθόδοξον και την ελληνικήν ιδιότητα” τους, να μη δειλιάζουν και να μην αφήνουν τις δύσκολες περιστάσεις να τους καταβάλουν.
«Εκφράζουμε εν εκκλησία τη βεβαιότητα μας ότι τα νέφη της σημερινής αρνητικής συγκυρίας θα παρέλθουν. Ότι ο ‘Αγιος Δημήτριος, ο προσελκύων τας καρδίας της χώρας απάσης, ταχέως, δια της πρεσβείας και χάριτος του θα συμβάλει με την πίστιν και δυναμικότητα και καρτερικότητα του λαού, εις τη διάλυση των νεφών της απαισιοδοξίας και της αδυναμίας και δια της δόξης του της κραταιάς, θα δώσει λύσεις, αρκεί εν πίστη να επικαλεσθώμεν τον Κύριον, δια της απλής προσευχής του περιφρονημένου, υπό των ισχυρών και τότε, Νέστωρος».

ysterografa.gr