Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Σαμαράς: Να τελειώνουμε με την τρόικα...

Antonis-Samaras-Greek-prime-minister
Σε εθνικό διακύβευμα αναδεικνύει ο Αντώνης Σαμαράς τη στρατηγική απεμπλοκής της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης των Μνημονίων, και την απεμπλοκή από την τρόικα, με επιστροφή στις αγορές για απευθείας δανεισμό, μέσω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει ηχηρά και με ισχυρή επιχειρηματολογία κατά του πρώτου Μνημονίου, που ουσιαστικά υπονόμευσε τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση, επομένως και όρους, στα χρηματοδοτικά προγράμματα που ακολούθησαν, και η ρητορική του είχε βρει πρόσφορο έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.
Σήμερα, μετά από έναν χρόνο δικής τους διακυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία, να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας, και να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές που ο τόπος είχε ανάγκη… ανεξαρτήτως Μνημονίων, αλλά και στο περιθώριο των ειλικρινών διαπιστώσεων του ΔΝΤ για αστοχίες, και την ίδια στιγμή της αυξανόμενης πίεσης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για χαλάρωση της “τυφλής” λιτότητας, ο Αντώνης Σαμαράς έχει την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα.
‘Οπως επισημαίνει και η “Real News”, του Ομίλου Κουρή-Χατζηνικολάου, ο Πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του ότι θα πρέπει “να τελειώνουμε” με την τρόικα, ώστε να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα Μνημόνια και να περάσει στην επόμενη μέρα, ώστε να σταθεί και πάλι στα πόδια της η κοινωνία, και να αγκαλιάσει με θέρμη το όραμα για ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Ο σχεδιασμός του Αντώνη Σαμαρά περνάει εκ των πραγμάτων μέσα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για την ελληνική οικονομία στα τέλη του 2013, που θα οδηγήσει σε μια περισσότερο ουσιαστική συζήτηση για την προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές για απευθείας δανεισμό. Δηλαδή, θα βάλει… τελεία στα Μνημόνια.

ysterografa.gr