Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με την ιδιότητα του Αν.Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, παρουσία του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Κώστα Ζωντανού και του Γραμματέα Αγροτικών Θεμάτων κ. Ξενοφώντα Βεργίνη. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση, σε ήπιο κλίμα, με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, προκειμένου ανταλλάξουμε απόψεις για τα  θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των παραγωγών μας και πιστεύω ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα αγροτικά στη Νέα Δημοκρατία κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Όπως κάθε ελληνική οικογένεια, έτσι και οι παραγωγοί μας ζουν στη σκιά της οικονομικής κρίσης. Το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, η στασιμότητα στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας έχουν πλήξει βαριά το αγροτικό εισόδημα. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει στο μέτρο του δυνατού πρωτοβουλίες ανακούφισης των παραγωγών μας. Η πρόσφατη ρύθμιση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ήταν ένα θετικό βήμα. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να εξασφαλιστεί το κονδύλι των 160 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η δημοσιονομική κατάσταση ωστόσο είναι δεδομένη και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να την αγνοήσει. Τα περιθώρια είναι για την ώρα στενά, πλην όμως υπάρχει η πολιτική βούληση να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την ενίσχυση των αγροτών μας. Υπάρχουν βεβαίως και ζητήματα, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και το νέο φορολογικό σύστημα, αλλά και η λειτουργία των συνεταιρισμών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος, και χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Για αυτά τα ζητήματα αυτά, αλλά και γενικότερα για τα αιτήματα που διατυπώνουν οι αγρότες, προγραμματίζεται συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να κάνω μία πλήρη και λεπτομερή συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κορινθίας, με εκπροσώπους των αγροτών της Νεμέας. Μεταξύ άλλων, τους ενημέρωσα και για το θέμα των αποζημιώσεων του 2009, οι οποίες, όπως με διαβεβαίωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ώστε σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος των αγροτών που είχαν πληγεί, αλλά δεν αποζημιώθηκαν.

 Έχω την πεποίθηση ότι αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος που είχαμε με τους εκπροσώπους των αγροτών μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου από κοινού να χαράξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα οδηγήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα στην ανάταξη της αγροτικής οικονομίας.»