Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ναι μεν, αλλά… για τη ρύθμιση χρεών

Giannis-Stournaras-Giorgos-Mavraganis
Σύγχυση στους φορολογουμένους προκαλούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με την προωθούμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς, υπό τον φόβο κατάρρευσης των εσόδων το υπουργείο οικονομικών σπεύδει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για περισσότερες και μικρότερες δόσεις, που σύμφωνα με κάποια σενάρια θα μπορούσαν να φθάνουν έως και τις 100, ενώ και το ποσό της κάθε δόσης θα μπορούσε να ξεκινά από τα 100 ευρώ.
Έτσι, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για γενναία και μόνιμη ρύθμιση οφειλών, χθες το μεσημέρι, ο υφυπουργός οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή δήλωνε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι: “το Υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης”.
Λίγο αργότερα -και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε- ο υφυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απάντησή του αφορούσε στο υφιστάμενο καθεστώς συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ετοιμάζονται τεχνικές βελτιώσεις στην υπάρχουσα ρύθμιση, χωρίς να αναφέρεται στον αριθμό των δόσεων, ο οποίος όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαυραγάνης, “το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου”.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, φοβήθηκε ότι μέχρι να παρουσιαστεί η νέα ρύθμιση κανείς δεν θα προσέρχεται να πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα έσοδα.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, υποστηρίζουν ότι τη νέα ρύθμιση έχει ζητήσει η Τρόικα και αυτή προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Task Force και την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, με στόχο το αρχικό σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,εξετάζεται η ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου. Δηλαδή, ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικά που θα αποδεικνύουν την οικονομική του κατάσταση, με βάση την οποία θα αποφασίζονται οι δόσεις. Παράλληλα, θα υπάρχει επιτόκιο, το οποίο θα καθορίζεται ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο πιο υψηλό θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται ο οφειλέτης
Πάντως, αυτό που γίνεται σαφές από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο (και στα Ταμεία βέβαια) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, υπάρχει και ο “πέλεκυς” του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό ακριβώς τονίζει στο ίδιο έγγραφο ο Γ. Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι “ο προϊστάμενος της κάθε Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά (κατασχέσεις), ποινικά και λοιπά μέτρα, για τη διασφάλιση του Δημοσίου”. Προτεραιότητα δίνεται στους μεγάλους οφειλέτες, ωστόσο, τα ειδικά προειδοποιητικά σημειώματα θα σταλούν από το ΚΕΠΥΟ σε όλους όσους χρωστάνε πάνω από 300 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια από τους 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστάνε έως 5.000 ευρώ.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / ysterografa.gr