Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Γιέλεν στη Fed

Janet-Yellen
Twitter@EmOikonomidis
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε και τυπικά τον διορισμό της Τζάνετ Γιέλεν στο αξίωμα της Προέδρου της Fed, εκεί δηλαδή όπου διαδέχεται τον Μπεν Μπερνάνκι.
Στη σχετική ψηφοφορία, το… σκορ ήταν 56-26 υπέρ της Γιέλεν, με το σύνολο των 45 Δημοκρατικών Γερουσιαστών να ψηφίζουν υπέρ, και το παράδειγμά τους να το μιμούνται 11 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές.
Αντίθετα, κατά του διορισμού της Τζάνετ Γιέλεν ψήφισαν 26 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές απουσίες Γερουσιαστών λόγω της ακύρωσης αεροπορικών πτήσεων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία από την οποία ταλαιπωρούνται τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ.
Η Τζάνετ Γιέλεν γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, και ενώ διετέλεσε μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος.
Η 67χρονη Γιέλεν διαδέχεται τον Μπεν Μπερνάνκι ο οποίος παρέμεινε στο αξίωμα για 8 χρόνια, και κατάφερε να διατηρήσει αλώβητη από την κρίση την αμερικανική οικονομία, κυρίως χάρη στην επιθετική πολιτική την οποία ακολούθησε, με το να τυπώνει δολάρια και να τα διοχετεύει στην πραγματική οικονομία, κόντρα στις επιθυμίες της Wall Street.
Η επιλογή της Τζάνετ Γιέλεν από τον Μπαράκ Ομπάμα για την ηγεσία της Fed ήταν μια ηχηρή νίκη των φιλελεύθερων δυνάμεων της αμερικανικής οικονομίας, απέναντι στο κατεστημένο της Wall Street που επιθυμούσε τον διορισμό του άλλοτε υπουργού Οικονομικών επί Προεδρίας Κλίντον, και οικονομικού συμβούλου του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.
Θεωρείται δεδομένο ότι η Τζάνετ Γιέλεν θα ακολουθήσει την πολιτική που καθιέρωσε ο Μπεν Μπερνάνκι, δίνοντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χέρια της μεσαίας τάξης, για να καταπολεμήσει την ανεργία, και να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας.