Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Nέος σεισμός 4 Ρίχτερ στο Κιλκίς – Ανησυχία στους κατοίκους - Σεισμός και στην Κω.

Ενας δυνατός μετασεισμός εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:30 στην περιοχή του Κιλκίς, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία στους κατοίκους μετά τη σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί το πρωί.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα βόρεια από το Δροσάτο, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Σκόπια και Βουλγαρία σύμφωνα με το σεισμολογικό
κέντρο.
«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά», είχε δηλώσει νωρίτερα στο newsi.gr ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.
«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 3,5 ρίχτερ 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω. To εστιακό βάθος ήταν 5χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ενώ το Γεωδυναμικό κάνει λόγο για 10χλμ.
Μαρτυρίες κατοίκων του νησιού αναφέρουν πως ο η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και συνοδευόταν από βουητό.