Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 12 νεκροί από την κακοκαιρία που «κοκαλώνει» τα πάντα

http://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/01/usa-kairos-7-1.jpg

Συνεχίζει να "τσακίζει" τις ΗΠΑ η σπάνια χειμερινή καταιγίδα, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην χώρα, ενώ αναμένεται νέα μετεωρολογική "βόμβα" την ανατολική ακτή. 
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που η πρωτεύουσα της Φλόριντα, Ταλαχάσι ντύνεται στα λευκά, ενώ την Πέμπτη (04.01.2017) αναμένονται νέες
σφοδρές χιονοπτώσεις στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους αυτήν την εβδομάδα σε περιστατικά που συνδέονται με την κακοκαιρία. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι καταγράφθηκαν 6 θάνατοι στο Ουισκόνσιν, 4 στο Τέξας, 1 στη Βόρεια Ντακότα και 1 στο Μιζούρι. 
 Οι αρχές από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια προειδοποιούν τους κατοίκους ότι παγετός αναμένεται να καλύψει το οδόστρωμα και ο υδράργυρος να πέσει πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζιας Νέιθαν Ντιλ κήρυξε τμήμα της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ έδωσε εντολή να ανοίξουν εκτάκτως χώροι υποδοχής για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. 
Οι κάτοικοι στο Μάουντ Πλέζαντ, στη Νότια Καρολίνα, έσπευσαν χθες μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, περιέγραψε ένας εργαζόμενος στο παντοπωλείο Publix, ο Νίκολας Νίκολς. Οι πελάτες «βρίσκονταν εδώ έως τις 4 το πρωί» είπε ο Νίκολς.
Επιπλέον, οι αρχές προειδοποιούν ότι το χιόνι και το τσουχτερό κρύο θα προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και παγετός θα καλύψει τους δρόμους, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να μετατραπούν σε επικίνδυνο εγχείρημα για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες από τη βόρεια Φλόριντα έως τη νότια Βιρτζίνια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
Σχολεία και πανεπιστήμια σε αυτές τις πολιτείες δεν λειτούργησαν σήμερα εν αναμονή της χιονοθύελλας. Πολλές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Savannah/Hilton στη Τζόρτζια και το αεροδρόμιο Tallahassee στη Φλόριντα ακυρώθηκαν.
Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες εξέδωσαν οι μετεωρολόγοι από τη Βιρτζίνια έως το Μέιν. Το ύψος του χιονιού σε περιοχές περιμετρικά της Βοστόνης αναμένεται να φθάσει έως τα 30 εκατοστά αύριο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Accuweather.
Το αποτέλεσμα αυτής της «μετεωρολογικής βόμβας» θα είναι σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Τζόρτζιας, της Βόρειας Καρολίνας, της Νότιας Καρολίνας και της Βιρτζίνιας το ύψος του χιονιού να φθάσει έως τα 15 εκατοστά, ενώ σε περιοχές της Νέας Αγγλίας τα 30-38 εκατοστά.  
CNN