Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ποδαρικό στο 2018 με φόρους και μέτρα

Εμφάνιση 18486320_426375131051997_1089633946789037566_n.jpg  *του Αναστάσιου Λυμπερίου

Νέους άμεσους και έμμεσους φόρους,  μειώσεις συντάξεων και νέες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές επιφυλάσσει το 2018 για τους φορολογούμενους.

Ο λογαριασμός είναι και φέτος αυξημένος καθώς από 1/1/2018 η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από νέα μέτρα δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα ήδη επιβαρημένα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υπέρμετρη φορολόγηση. Αναλυτικά τα νέα μέτρα:


  • Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Λόγω της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%.

  • Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις που ίσχυαν και επιβάλλεται ΦΠΑ 24% σε όλη τη χώρα με τα νησιά της άγονης γραμμής να χάνουν δηλαδή τους μειωμένους συντελεστές στο ΦΠΑ από 1/1 και από 1 Ιουλίου να αυξάνεται ο συντελεστής και στα νησιά Λέσβος, Λέρος, Χίος Σάμο και Κω.

  • Κατάργηση  της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

  • Κρατήσεις για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης που αφόρα κυρίως ευκαιριακά εργαζόμενους ) θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη. Ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη  θα ανέρχονται σε 26,95%


  • Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
    • 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
    • 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
    • 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
    • 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
    • 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

·        Πρόστιμο 5000 ευρώ σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για την μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
·        Περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης. Από το 2018 θα μειώνεται κατά το ήμισυ ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.
·        Επιβάλλεται φόρος για κάθε πλαστική σακούλα, περιβαντολλογικό τέλος, στα σουπερ μάρκετ ή σε αλλά εμπορικά καταστήματα
·        Συρρίκνωση κατά 80 ευρώ  του ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το 2018 σε περισσότερους από 235000 χαμηλοσυνταξιούχους οι όποιοι θα το χάσουν ολοσχερώς έως το τέλος του έτους όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.
·        Απώλειες στις κύριες συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018 καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου.
·        Για τις νέες επικουρικές που θα εκδοθούν το 2018 αναμένονται νέες μειώσεις καθώς μειώνονται οι συντελεστές και λαμβάνονται υπόψη οι ρήτρες θανάτου και ελλειμμάτων(από το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης).
·        Επανυπολογισμός συντάξεων στα μέσα του 2018 για τις περικοπές του 2019 καθώς οι συνταξιούχοι θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που πρόεκυψε από τον επανυπολογισμό. Πολλοί εκτιμούν ότι μειώσεις θα υποστούν και πολλοί δικαιούχοι επικουρικής ασφάλισης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από το ψαλίδι του φθινόπωρου του 2016 λογω του πλαφόν των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής)
·        Για τους αγρότες αυξάνονται κατά 2% ( από 14% σε 16%) οι εισφορές σύνταξης με αποτέλεσμα το  συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής επιβάρυνσης με ασθένεια 6,95% και αγροτική εστία 0,25%  θα ανέλθει το 2018 σε 23,2% αντί 21,2% το 2017.
  • Σημειώνουμε τέλος ότι μέχρι και 31/12/2018 αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεράξιας σε μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας. Υπενθυμίζουμε ότι η επιβολή του φόρου υπεραξίας προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.Εκτοτε χορηγείται από την φορολογική αρχή αναστολή μέχρι όπως προαναφέραμε το τέλος του 2018.

Χωρίς τις  απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και εξαντλώντας τη φοροδοτική ικανότητα των φυσικών και νομικών πρόσωπων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, κάθε προσπάθεια  ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 2018 θα αποτελεί απλά άσκηση επί χάρτου προσθέτοντας άλλο ένα  έτος ύφεσης.

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr

Τάσος Λυμπερίου