Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Οι καλικάντζαροι πήραν μαζί τους και το ΕΚΑΣ!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2017 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την χορήγηση του ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα: Στις 21 Δεκεμβρίου το επίδομα κατατέθηκε μειωμένο και από φέτος δεν θα ξεπερνά τα 35 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλεται σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν θα ξεπερνά τα 7.720 ευρώ.
Πρόκειται φυσικά για άγριο τσεκούρι, καθώς το 2017, όσων το ετήσιο εισόδημα ήταν ως 7.216 ευρώ λάμβαναν
115 ευρώ τον μήνα και μετά υπήρχαν διακυμάνσεις από 86 ως 30 περίπου ευρώ (το τελευταίο ποσό δινόταν σε εκείνους των οποίων το ετήσιο εισόδημα άγγιζε τα 8.000 ευρώ.
Θυμίζω ότι μεγάλο μέρος της προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά και με αφορμή το γελοίο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, ήταν πως το περίφημο mail Χαρδούβελη προέβλεπε κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο αυτοί θα διέσωζαν αν έρχονταν στην εξουσία ή αν ο λαός ψήφιζε «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Στις 2 Ιουλίου 2015, τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είχε πει στον Αντέννα:  «Εμείς δεν δεχόμαστε ότι για να έχουμε μια συμφωνία θα πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει σώνει και καλά να κόψουμε το ΕΚΑΣ ή να περικόψουμε τις συντάξεις μέσα από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».
Και ο Καμμένος στις 28 Ιουνίου 2015 έλεγε από το βήμα της Βουλής: «Αν δει κανείς σελίδα προς σελίδα, θα δει ότι στη σελίδα 6 ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εξαθλίωση των Ελλήνων που παίρνουν ένα βοήθημα για να μπορούν να επιβιώσουν».
Έλεγε ο κ. Τσίπρας (στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο), στις 29 Ιουλίου 2015, υποστηρίζοντας πως χάρη στο δημοψήφισμα έλαβε μια… καλύτερη πρόταση: «Αλλά, σε πολλά άλλα σημεία, θέλω να πω ότι είναι βελτιωμένο, όπως το ΕΚΑΣ, το οποίο δεν καταργείται, διότι το πρόγραμμα Γιούνκερ μιλούσε για κατάργηση του ΕΚΑΣ, μιλούσε, αν θυμάστε καλά, για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 23%, μιλούσε για άμεση αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, θα τα πούμε, αν θέλετε, αυτά, ένα προς ένα».
Εκεί, στο ΕΚΑΣ, στηρίχθηκε και η προπαγάνδα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ιδού το ερώτημα – δίλημμα που έθεσε στον λαό ο κ. Τσίπρας στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, μιλώντας στο Αιγάλεω: «Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δυο και τρεις φορές; Και ήταν έτοιμοι να τις τελειώσουν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Που μας ζήταγαν να υπογράψουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ». (Άρα, συνεχίζει να λέει ψέματα όταν υποστηρίζει πως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο λαός ψήφισε «με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι».
Αφού θυμίσω ότι το mail Χαρδούβελη ανέφερε (σελίδα 31) ότι «πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η πρόθεση [της Κυβέρνησης] είναι να εξορθολογήσει και να απλοποιήσει το ΕΚΑΣ προκειμένου να υποστηρίξει πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι να το καταργήσει», θα θυμίσω επίσης πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποστήριζαν πως χάρη στην «περήφανη διαπραγμάτευσή τους»… κερδήθηκε χρόνος ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα με τα οποία θα αντικαθιστούσαν τις απώλειες από το ΕΚΑΣ.
Φυσικά, δεν συνέβη τίποτε. Και επί των ημερών τους το ΕΚΑΣ γκρεμοτσακίστηκε από τα 800 εκ ευρώ περίπου το 2013 και το 2014, πολύ κάτω από τα 300 εκατομμύρια. Μάλιστα, το 2013 η δαπάνη είχε αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια σε σχέση με το 2012. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν μόνο το όριο ηλικίας – από τα 60 στα 65 χρόνια.
Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι! Και κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή.
Μετά, μας έλεγαν πως έφεραν μια τρομερή και φοβερή συμφωνία χάρη στην οποία θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, η μείωση των συντάξεων και τη περικοπή – κατάργηση του ΕΚΑΣ, αποτελούσαν τα περίφημα «ανοιχτά ζητήματα» για τα οποία ο κ. Τσίπρας μίλησε στη ΔΕΘ το 2015 και προέβαλε σ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2015.
Μάλιστα, στο διάγγελμά του της 20ής Αυγούστου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Θυμηθείτε επίσης ότι μας ζητούσαν, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Τα παραπάνω δεν έγιναν αποδεκτά και κερδήθηκαν»!!!
Ελεεινά ψέματα δηλαδή ακόμη και μετά την υπογραφή όλων των παραπάνω!
Και συνέχιζε και τον Δεκέμβριο του 2015: Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έγινε ο ακόλουθος διάλογος:
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και για το ΕΚΑΣ θέλω μια αντίστοιχη δέσμευση. Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, για το ΕΚΑΣ δώσαμε τη μάχη. Δεν ξέρω, κάποιοι διαδήλωναν για το «Ναι», ήθελαν την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ. Τώρα με το ΕΚΑΣ έχουμε μια σταδιακή απόσβεση και αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Άρα, δεν υπάρχει θέμα. Όσοι παίρνουν αυτό το επίδομα, θα το παίρνουν με άλλο τρόπο. Στο ίδιο ύψος στο βάθος της τριετίας. Αυτά θα τα δούμε ολοκληρωμένα, κ. Σκουρή, κάντε λίγη υπομονή, θα τα δούμε ολοκληρωμένα με τον νέο χρόνο, μετά τα Φώτα που θα φύγουν και οι καλικάντζαροι, ελπίζουμε!»
Καταλάβατε; Για το ΕΚΑΣ έδωσαν τη μάχη οι άνθρωποι. Για να συνεχίσουν οι δικαιούχοι να το παίρνουν «με άλλο τρόπο»! Και μάλιστα «στο ίδιο ύψος στο βάθος τριετίας»!
Και από τότε οι καλικάντζαροι ήλθαν κι’ έφυγαν τρεις φορές!
Για να λυθούν και οι απορίες του κ. Σκουρλέτη, που στις 15 Δεκεμβρίου 2014, έλεγε στον Σκάι: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων».
Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι τον Οκτώβριο του 2015, μετά τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου, υπουργού Εργασίας τότε, πηγές του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν ότι έγινε δεκτή κατ' αρχήν η μεταρρύθμιση ως «γενικό ισοδύναμο», αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με αριθμούς. Διότι, όπως είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση θα φέρει το σύνολο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ως «γενικό ισοδύναμο», με στόχο να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία και η κατάργηση του ΕΚΑΣ. (21 Οκτωβρίου 2015).
Φυσικά. Διότι στις 7 Οκτωβρίου 2015, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος είχε πει ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού θα εξασφαλίσει δίκαιη σύνταξη για όλους, και παράλληλα θα αποφύγει μέτρα όπως είναι η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις χαμηλότερες συντάξεις και η μείωση του ΕΚΑΣ».
Και στις 5 Οκτωβρίου 2015, στην ίδια συζήτηση, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε ένα διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις».
Καταλάβατε; Είχαν πετύχει να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020!
Διότι, στις 5 Φεβρουαρίου 2015, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μας είχε ενημερώσει σχετικά με το τι θα παθαίναμε αν δεν είχε έλθει αυτός στην εξουσία: «Αν στις 25 Γενάρη είχαμε χάσει τις εκλογές σήμερα τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα; Το περιβόητο μέιλ του κ. Σαμαρά προς την τρόικα θα είχε γίνει νόμος του κράτους. Δηλαδή η Βουλή μετά την ορκωμοσία θα καλείτο να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ΦΠΑ».
Όπως είδατε, όλα αυτά τα… απέφυγε!
Διότι προφανώς συνέβη αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ. Κατρούγκαλος στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από τον Αντέννα!. Στην ερώτηση αν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ, είχε ξεκάθαρα απαντήσει: «Όχι λέω. Δεν θα μειώσουμε το ΕΚΑΣ»!!!
Όχι, έλεγε!
Όχι βροντοφώναζε και ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ιδού τι έλεγε σε συνέντευξή του στην «Επένδυση», στις 17 Ιανουαρίου 2015:
«Στις 25 Ιανουαρίου η ψήφος γράφει Ιστορία. Ο λαός ακυρώνει την επόμενη μέρα του κ. Σαμαρά. Ακυρώνει τις δεσμεύσεις του στους δανειστές, με το email Χαρδούβελη, για τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τρόφιμα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και ανοίγει το δρόμο στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους και του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχουν σύνταξη έως €700. Στις 25 Ιανουαρίου η ελπίδα έχει πατρίδα. Και η Ευρώπη την πυξίδα για την αλλαγή».
Αυταααά!

elzoni.gr