Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

“Είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος”! – “Είσαι κομματάρχης του ΝΑΙ”: Απίστευτος καυγάς Καμίνη-Αξελού

Τρίτο κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά την «γενικών καθηκόντων» Ολγα Γεροβασίλη και τον επί των προσφυγικών ροών υπεύθυνο Γιώργο Κυρίτση φαίνεται πως απέκτησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων Ρήγα Αξελό, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη – η οποία, άλλωστε, ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια από τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Αλέξη Τσίπρα.
Η ανάδειξή του σε κυβερνητικό εκπρόσωπο έγινε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από τον ίδιο τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, στη διάρκεια μιας δίωρης και επεισοδιακής συζήτησης για την εξασφάλιση χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» εμφανίστηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως» ζητώντας ο δήμος να παραχωρήσει «εδώ και τώρα» χώρο στις παλαιές Αποθήκες Σαρακάκη. Μάλιστα, ο Ρήγας Αξελός για να απαντήσει στον χαρακτηρισμό «κυβερνητικός εκπρόσωπος», αποκάλεσε τον δήμαρχο «προαλειφόμενο αρχηγό κόμματος» και «κομματάρχη του ΝΑΙ» στο περσινό δημοψήφισμα. Η συζήτηση πέρασε από διάφορα στάδια:

Αρχικά, ήταν ο δήμαρχος Καμίνης που ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο έγκριση για να παραχωρήσει ο δήμος πρόσθετο τρίτο χώρο εκεί όπου βρίσκεται από τον περασμένο Αύγουστο ο καταυλισμός προσφύγων του Ελαιώνα. Την πρόθεσή του αυτή είχε ανακοινώσει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι έτσι η χωρητικότητα ανεβαίνει από 700 άτομα σήμερα σε σχεδόν 2.000.
Ταυτόχρονα, ο κ.Καμίνης εξαπέλυσε επίθεση σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση Τσίπρα. Χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και φωνάζοντας σε βαθμό να βραχνιάσει, ο δήμαρχος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την Αθήνα, την αντιμετωπίζει ως μία ακόμη πόλη «με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία για να απαλλάξει Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ιερούς Ναούς από δημοτικά τέλη. «Αυτό θα κοστίσει 900.000 ευρώ τον χρόνο στον Δήμο Αθηναίων», φώναξε, προσθέτοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται εκτός από την κυβέρνηση. Αρκετή ώρα αργότερα ο σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Κ.Αλεξίου ζήτησε το λόγο για να διαψεύσει την ύπαρξη της τροπολογίας.
Όταν πήρε το λόγο ο Ρ.Αξελός είπε διάφορα. Ότι ο Καμίνης θυμήθηκε πως είναι «προαλειφόμενος αρχηγός κόμματος» και πως εμφάνισε την Προγραμματική Σύμβαση για την παραχώρηση χώρου στον Ελαιώνα, «πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση». Ενώ όμως κατηγόρησε τον δήμαρχο που έφερε τη σύμβαση τόσο βιαστικά, ζήτησε να συμφωνήσει αμέσως ο δήμος σε άλλο αίτημα που είχε υποβάλει η κυβέρνηση το ίδιο πρωί για να παραχωρηθεί ο χώρος των παλαιών Αποθηκών Σαρακάκη:
– «Γιατί αποσιωπάτε το αίτημα της κυβέρνησης; Δεν είναι προτεραιότητά εδώ τα πολιτικά παιχνίδια και τα παζάρια, ‘ή μου δίνετε τόσα εκατομμύρια ή δεν σας δίνω το χώρο που ζητάτε… Η κυβέρνηση δίνει 500.000 ευρώ στον Δήμο άμεσα για να ετοιμαστεί ο χώρος των Αποθηκών και να έρθουν εκεί το Σάββατο 1.200 άτομα από τον Πειραιά που πρέπει να αποσυμφορηθεί. Δώστε μας σήμερα τις Αποθήκες», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Αξελός.
-«Είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δημοτικός σύμβουλος», του απάντησε λίγο αργότερα ο Γ.Καμίνης: «Να κοιτάξει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο που της παραχωρήσαμε στον Ελαιώνα από τον Δεκέμβριο και δεν είχε κάνει τίποτε έως πριν μια εβδομάδα», πρόσθεσε. Ενώ, αργότερα, απαντώντας στην κατηγορία ότι «έγινε κομματάρχης του ΝΑΙ» είπε ειρωνικά ότι μάλλον ο ίδιος κατέστη κυβερνητικός εκπρόσωπος «αφού ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που μετά το δημοψήφισμα ακολούθησε το ΝΑΙ»…
Τελικά, ο δήμαρχος πήρε από το Δημοτικό Συμβούλιο έγκριση κατά πλειοψηφία για την Σύμβαση με την οποία παραχωρείται ο πρόσθετος χώρος στον Ελαιώνα. Το κορυφαίο έγινε λίγο αργότερα, όταν ζήτησε με την ίδια διαδικασία του κατεπείγοντος έγκριση και για σύμβαση μίσθωσης των παλαιών Αποθηκών Σαρακάκη από την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει μέρος του χώρου ο οποίος είναι περίπου κατά 1 στρέμμα στεγασμένος και άλλα 16 στρέμματα περιβάλλον. Στη σύμβαση αυτή, αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγαση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, μεταξύ άλλων και προσφύγων ή μεταναστών. Όμως ο Ρ.Αξελός καταψήφισε την σύμβαση! Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

aftodioikisi.gr