Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

 

Σε εκδήλωση του Ελληνικού  Ιδρύματος  Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο παρουσίασης των ειδικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον  πρόσφυγα. που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην Πρεσβεία της Κύπρου με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» παραβρέθηκε και απέυθηνε  χαιρετισμό ο  τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές,
Αγαπητές φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά και για τη δυνατότητα που μου παρέχετε να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας.

Μια εκδήλωση που οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που είναι γνωστό, για τις ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του, αλλά και για το έργο και την προσφορά του στην ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Φίλες και φίλοι,
Το θέμα που πραγματεύεται η σημερινή εκδήλωση είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, η προσφυγική κρίση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι επιπτώσεις της κλονίζουν τόσο την Ελλάδα, όσο και τα θεμέλια της Ευρώπης.
Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τίθενται σε αμφισβήτηση οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλονίζεται η συνοχή της. 
Οι αξίες του ανθρωπισμού, του σεβασμού στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών, υποχωρούν και τη θέση τους καταλαμβάνουν το μίσος, οι ιδιότυποι εθνικισμοί και τα εθνικά και οικονομικά τοπικιστικά συμφέροντα. 
Παράλληλα, θεμελιώδεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η συνθήκη Σέγκεν βρίσκονται υπό αμφισβήτηση αν όχι σε κατάργηση.  
Τα ανωτέρω καταδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την αδυναμία για να μην πω την ανικανότητα της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα.
Σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, αν και δεν είναι ώρα για στείρα κριτική και απόδοση ευθυνών, θα πρέπει να επισημάνω τα εξής:
Ø Παρά το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα, οι αδυναμίες και οι αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης το μετέτρεψαν σε ελληνικό ζήτημα.
Ø Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, με τις ατυχείς εξαγγελίες τους οι οποίες εδράζονταν στις αριστερίστικες ιδεοληψίες τους, έδωσαν λάθος μηνύματα σε αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους και τους έκαναν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο εύκολη δίοδο για το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Ø Αποτέλεσμα αυτής της αλόγιστης πολιτικής, ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορά μας και να πλημμυρίσει η χώρα μας, με χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.
Το χειρότερο όμως για εμάς φίλες και φίλοι, δεν ήταν αυτό.
Θεωρώ πως ήταν το γεγονός, ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός και κανένα πρόγραμμα από την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα βοηθήσουμε και ανακουφίσουμε τους ανθρώπους αυτούς, κατά τη διαμονή και το πέρασμά τους από την Ελλάδα. 
Επιπρόσθετα, το πρόβλημα έγκειται και στην ανικανότητα του ελληνικού κράτους να υλοποιήσει τα όσα ο κ. Τσίπρας κατά καιρούς έχει υποσχεθεί στους εταίρους μας, αλλά και στην  αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει τους εταίρους μας, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα και να στηρίξουν την Ελλάδα, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης. 
Φίλες και φίλοι,
Δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω σε βάθος το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης το οποίο, είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα που σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα να εκφράσω δύο - τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος  που θα μπορούσαν ίσως, να αποτελέσουν και τροφή προς συζήτηση στη εκδήλωσή σας.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, θα πρέπει να ξεκινήσουν ειρηνευτικές προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.
Αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν κανένα λόγο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού και παράλληλα, θα ενισχύσουν την ισχύ της και τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή.
Μια σωστή πρωτοβουλία για να θωρακιστεί η ασφάλεια της χώρας μας και να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία της στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, θα ήταν να σφυρηλατηθεί η κοινή άμυνα μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.
Πέρα από το πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας και των άλλων προγραμμάτων συνεργασίας που έχουν ξεκινήσει με τις χώρες αυτές, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο ειρήνης.
Επίσης, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε μέσω της προσέγγισης της Ρωσίας, της Περσίας και των ΗΠΑ, να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της Συριακής κρίσης.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει, ώστε να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή της FRONDEX και τη συνδρομή προθύμων ευρωπαϊκών κρατών. Οι μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων κρατών για τη διασφάλιση και μόνο των συνόρων τους, θα πρέπει να σταματήσει και να αναληφθεί κοινή ευρωπαϊκή δράση για να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τέλος, θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει τα ανατολίτικα παζάρια της και να συμβάλλει καθοριστικά, στην επίλυση του προβλήματος που η ίδια με τη στάση της έχει διογκώσει. 
Φίλες και φίλοι,
Θα μπορούσα να προτείνω πολλές πρωτοβουλίες ακόμη που θα έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα.
Το πιο σημαντικό όμως που θα ήθελα να τονίσω στους φίλους υπουργούς της κυβέρνησης που παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η ουρά της Τουρκίας και ο παρίας της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ.