Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα - Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τη διάταξη που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες



«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι κι εγώ οδύνη για την απώλεια τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους, σήμερα τα ξημερώματα εν ώρα καθήκοντος. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε. Εκφράζω από το βήμα της Βουλής τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των στελεχών.  Θα αποτελούν πάντα για εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Και βέβαια, ελπίζω σύντομα το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να δώσει επαρκείς απαντήσεις, κ. πρωθυπουργέ, στα αίτια αυτής της τραγωδίας.
            Κύριε πρωθυπουργέ,

Επιδοθήκατε σήμερα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και - τολμώ να πω - μακροσκελή άσκηση αποπροσανατολισμού. Δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα. Δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί ότι η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, ότι η οικονομία είναι σε τέλμα κι ότι βέβαια - όπως θα σας εξηγήσω και σε λίγο - οι θεσμοί καταρρακώνονται.
Δεν χρειάζεται να μιλήσω για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτή είναι, ήδη, στα Τάρταρα. Και βέβαια κρίσιμες αποφάσεις που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας παίρνονται σε μία νύχτα ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού.
Και βέβαια, δυστυχώς, η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται.
Και η πολιτική αβεβαιότητα, κ. πρωθυπουργέ, επανέρχεται με ευθύνη δική σας, των στελεχών της Κυβέρνησης και με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται κατάφωρα. Και για όλα αυτά, οι ευθύνες της δικής σας Κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Το ξέρετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνησή σας, κ. πρωθυπουργέ, έχει πει συστηματικά ψέματα, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και συμπεριφέρεται και σήμερα με τακτικισμούς. Διχάζετε τους Έλληνες. Και αντιμετωπίζετε με επιπολαιότητα πολύ σοβαρά θέματα.  
            Μια κουβέντα μόνο για τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας, στις οποίες και εσείς αναφερθήκατε. Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας. Η δημιουργική Ελλάδα είναι απέναντί σας.  Ξέρετε γιατί; Διότι τους είπατε ψέματα. Και το πρόβλημα, δυστυχώς, έχει οξυνθεί εξαιτίας των ιδεοληψιών και της ανικανότητάς σας.
            Και η αλήθεια είναι κ. Τσίπρα ότι σήμερα μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω. Αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε.
            Και τι την θέλατε, κύριε πρωθυπουργέ, αυτήν την αναφορά στα τρακτέρ; Τι την θέλατε; Να σας θυμίσω τι λέγατε πάνω στα τρακτέρ; Να σας θυμίσω την  αποστροφή του αγρότη, ο οποίος όταν του είπατε ότι θα καταργήσετε όλους τους μνημονιακούς νόμους, σας θύμισε  “να τα κάνεις αφότου εκλεγείς”. Και εσείς τι του απαντήσατε κύριε πρωθυπουργέ; “Βέβαια θα τα κάνω, διότι αυτή είναι η εντολή, που θα πάρω από τον ελληνικό λαό”. Και κάνατε ακριβώς τα ανάποδα. Απλά για να μην ξεχνιόμαστε.
            Να σας δώσω λοιπόν, μια συμβουλή από καρδιάς.
Σταματήστε να βλέπετε παντού μόνο εχθρούς. Και σταματήστε, κυρίως, να αντιμετωπίζετε τους πολίτες ως εχθρούς. Αντιμετωπίζετε ως εχθρούς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες σήμερα διαμαρτύρονται. Και σταματήστε, επιτέλους, να διχάζετε την κοινωνία.
            Έρχομαι τώρα στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η Νέα Δημοκρατία θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Πάντα, όμως, κύριε πρωθυπουργέ, υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.
            Διαφώνησε κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και καθαροί κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Και ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες πρέπει να ισχύει και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων. Εσείς, όμως, δεν το πάτε εκεί, κύριε πρωθυπουργέ, δεν το πάτε εκεί.
            Με τη σημερινή τροπολογία έχετε έναν σκοπό και μόνο. Θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά, τον υπουργό Επικρατείας, τον απόλυτο κυρίαρχο των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό θέλετε να κάνετε. Και αφού προηγουμένως έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ, το μόνο αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.
            Κύριε πρωθυπουργέ θα με αναγκάσετε - διότι αναφερθήκατε στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - να σας θυμίσω τι σας είπα στην κατ' ιδίαν συζήτηση, την οποία είχαμε λίγες μέρες μετά την εκλογή μου ως Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τι σας είπα, κύριε πρωθυπουργέ; Σας είπα ότι δεν θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα; Σας είπα μια απλή κουβέντα: “Επιστρέψτε τις αρμοδιότητες πίσω στο ΕΣΡ, εκεί που ανήκουν και εμείς θα ψηφίσουμε αμέσως τη σύνθεση του ΕΣΡ”. Αυτό σας είπα. Και προσποιηθήκατε τάχατες άγνοια για τις αρμοδιότητες, τις οποίες είχατε μεταφέρει στον Υπουργό Επικρατείας.
            Και διαβάσατε σήμερα, κύριε πρωθυπουργέ, μια πρόταση από το Σύνταγμα της χώρας. Αλλά ξεχάσατε να διαβάσετε και τη δεύτερη πρόταση του σχετικού εδαφίου. Επειδή προφανώς, λοιπόν, χρειάζεστε ολίγη υπενθύμιση ως προς το τι λέει το Σύνταγμα. Σας διαβάζω Παράγραφος  2 του άρθρου 15: “Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους”. Αυτό, μας το είπατε κι εσείς, κ. πρωθυπουργέ. Αυτό το οποίο δεν μας διαβάσατε είναι η δεύτερη πρόταση: “Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης”.
            Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να αντιληφθεί, κύριε πρωθυπουργέ, ότι το Σύνταγμα, ρητά και κατηγορηματικά, αναφέρεται στον έλεγχο του κράτους, ο οποίος ασκείται αποκλειστικά, διά μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
            Τα πράγματα, λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, είναι πάρα πολύ απλά. Δε χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να αντιληφτεί και το πνεύμα και το γράμμα του συνταγματικού νομοθέτη.
Αναφερθήκατε κι εσείς στις τέσσερις άδειες, τις οποίες καθορίζετε διά νόμου. Έχω κάποιες απλές απορίες και κάποια ερωτήματα να σας θέσω, κ. πρωθυπουργέ.
Γιατί μόνο τέσσερις άδειες και όχι δέκα τέσσερις, είκοσι τέσσερις ή τριάντα τέσσερις; Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά να τιθασεύσετε τη διαπλοκή και να προάγεται την πολυφωνία, θα υπέθετα ότι θα θέλατε να δώσετε περισσότερες άδειες και όχι λιγότερες. 
Κύριε πρωθυπουργέ, αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.  
Πρώτον, τα στοιχεία τα οποία δώσατε είναι ανακριβή.
            Δεύτερον, αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν, όχι στο πόσες άδειες έχουν δοθεί. Έχετε μπλέξει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το καθεστώς αδειοδότησης. Η ίδια η αγορά επέβαλε στις ευρωπαϊκές αγορές των ΜΜΕ αυτόν τον αριθμό των καναλιών. Δεν επεβλήθη αυτό διά νόμου.
            Και έχω και μια απορία για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας, την οποία καταθέσατε. Δεν ξέρω καν ποιος τη ζήτησε αυτήν την έκθεση, αν έχει πληρωθεί αλλά πείτε στο συντάκτη της ότι, όταν διαιρεί κάποιος το 24 με το 8, κάνει 3 και όχι 2!
Είναι απολύτως σαφές - και το ξέρετε κι εσείς - ότι δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των αδειών. Ούτε καν εσείς δεν το είπατε σήμερα. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η δήθεν έκθεση, την οποία μας προσκομίσατε.
Και μιας και είμαστε στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν επιβάλλετε και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών; Γιατί δεν ορίζετε κιόλας ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, κομμωτηρίων; Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς;
 Η αλήθεια είναι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι ένα πράγμα σας ενδιαφέρει: Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό. Κι επειδή η ενημέρωση είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού, αυτή την ενημέρωση δεν μπορείτε να την ποδοπατείτε.
            Δυστυχώς, όμως, κύριε πρωθυπουργέ, αυτή είναι η συνολική σας νοοτροπία. Διότι εδώ, το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Κι αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα είναι μόλις ένας κρίκος σε μια αλυσίδα θεσμικής απαξίωσης της χώρας. Διότι μετατρέπετε τη χώρα, βήμα – βήμα, σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς.
            Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, κύριε πρωθυπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Τι έχετε κάνει τον τελευταίο χρόνο;
· Επιδιώξατε να χειραγωγήσετε ανεξάρτητες αρχές, την ΕΕΤΤ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη ΡΑΕ.
· Παρακάμπτετε κάθε έννοια αξιοκρατίας στις τοποθετήσεις στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση.
· Κάνατε επιλογές στη Δικαιοσύνη, οι οποίες γεννούν εύλογα ερωτηματικά.
· Επισπεύσατε τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.
· Έχετε κάνει απόλυτη κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Νομοθετείτε, στην ουσία, μόνον με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
            Και τώρα, καταργείτε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με έναν και μόνο σκοπό: Να διαμορφώσετε εσείς όπως το επιθυμείτε, το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Σας προειδοποιώ, λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ: Ο δρόμος τον οποίο έχετε ακολουθήσει είναι ολισθηρός δρόμος. Το ξέρετε πολύ καλά. Κατ' ιδίαν το λέει και ο Υπουργός σας: Ότι  δεν θα αντέξει στην κρίση του ΣτΕ, η συγκεκριμένη διάταξη.
            Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η διάταξη αυτή θα ενεργοποιήσει τα θεσμικά αντανακλαστικά των Βρυξελλών. Αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας έχει η χώρα από τις πολιτικές σας. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι να αντιμετωπίζεται νομικά και πολιτικά, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Και εκεί, δυστυχώς, οδηγείτε τη χώρα, κύριε πρωθυπουργέ, με τις επιλογές σας.
            Είχατε πει, κύριε πρωθυπουργέ, “ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος”. Προφανώς ξεχάσατε το σχετικό άρθρο 15 παράγραφος 2. Το ίδιο Σύνταγμα, στο οποίο ορκιστήκατε κι εσείς κι εγώ και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι να υπηρετήσουμε, παραβιάζεται βάναυσα σήμερα από την προτεινόμενη ρύθμιση. Και δυστυχώς, επειδή η Κυβέρνησή σας είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε, επιλέγετε το δρόμο των καθεστωτικών πρακτικών. Πρακτικές που δυστυχώς απομακρύνουν την Ελλάδα, απομακρύνουν τη χώρα από τις Ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου.
            Και αυτό, κύριε Τσίπρα, δεν θα σας το επιτρέψουμε, ούτε εμείς, ούτε το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών  δυνάμεων. Διότι κάνετε πολλές αναφορές στην αξιωματική αντιπολίτευση - καταλαβαίνω γιατί, καταλαβαίνω ότι σας προκαλεί μια ανησυχία η δυναμική που αναπτύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση - αλλά παραγνωρίσατε να πείτε ότι όλα τα κόμματα είναι απέναντι στις ρυθμίσεις, τις οποίες φέρατε. Όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, σας άσκησαν δριμεία κριτική.
            Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτό το ιδιότυπο θεσμικό GREXIT που δρομολογεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
            Θα τελειώσω, κύριε πρωθυπουργέ, με μια διδακτική ιστορία. Μια ιστορία, η οποία έρχεται από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Από την εποχή, λοιπόν,  της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία κατοχύρωσε, όπως θα ξέρετε κύριε πρωθυπουργέ, το 1792 την ελευθερία του Τύπου, η εκάστοτε εξουσία έψαχνε πάντα να βρει τρόπους ελέγχου και καταστολής της ελευθεροτυπίας.
            Ο Ναπολέων, ο οποίος ακολούθησε τη Γαλλική Επανάσταση, ασχολήθηκε ο ίδιος με τον περιορισμό του Τύπου. Ίδρυσε, λοιπόν, το 1810 τη Διεύθυνση Τυπογραφίας και Εκδόσεων. Και ο Τύπος πέρασε υπό τον απόλυτο έλεγχο του Αυτοκράτορα, ως της μόνης Αρχής. Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα στη Γαλλία, επιτρεπόταν μια μόνον εφημερίδα εκείνη την εποχή.  Στο Παρίσι έγινε μια εξαίρεση. Ξέρετε πόσες επιτρεπόντουσαν; Τέσσερις, κύριε πρωθυπουργέ.
Είδατε κάτι συμπτώσεις, λοιπόν, που κρύβει η ιστορία;».